Stoltenberg: Bilo bi dobro pozvati Ukrajinu u punopravno članstvo u određenoj fazi

Stoltenberg: Bilo bi dobro pozvati Ukrajinu u punopravno članstvo u određenoj fazi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajina ima potpuno isto suvereno pravo da bira svoj put kao Norveška, Švedska i Finska, koje su izabrale da postanu članice Alijanse.

On je to rekao u eteru Foks njuza, odgovarajući na pitanje o mogućoj konfrontaciji Rusije i NATO-a u slučaju promocije članstva Ukrajine u Alijansi, prenosi „Evropska istina“.

Generalni sekretar je podsetio da je NATO stvoren da spreči rat.

„Ja sam iz Norveške, graničimo se sa Rusijom. Kada je Norveška postala članica NATO-a, Sovjetski Savez je to nazvao provokacijom. To nije bila provokacija, to je pravo svake suverene nacije da bira svoj put. Ovo pravo postoji u Norveška, postoji u Švedskoj i Finskoj, a takođe i u Ukrajini“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da Putin ne postigne ono što želi u Ukrajini, jer će to biti podsticaj za druge autoritarne režime: „Danas je Ukrajina, sutra bi mogao da bude Tajvan“.

Zato je za nas, za SAD, dobra stvar da podržimo Ukrajinu, a takođe i da ih u određenoj fazi pozovemo da postanu punopravni član Alijanse“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

On je takođe istakao potrebu da se nastavi američka podrška Kijevu, jer to značajno slabi potencijal Rusije, a sredstva koja se izdvajaju iz američkog budžeta koriste se uglavnom u Sjedinjenim Državama, jer idu za kupovinu američkog naoružanja.

Ranije je predsednik Volodimir Zelenski rekao da očekuje da dobije odbrambene i političke odluke sa samita NATO-a u Vašingtonu.

Podsetimo, na samitu u Viljnusu u julu Alijansa je – zbog otpora lidera SAD i Nemačke – odbila da uputi poziv za članstvo Ukrajini. Samit je takođe odlučio da Ukrajina, da bi dobila poziv, mora da ispuni uslove Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Ali krajem novembra, na sastanku Saveta Ukrajina-NATO, Ukrajina je predstavila prilagođeni Godišnji nacionalni program za dalje reformisanje prema zahtevima Alijanse. Na osnovu toga će članice NATO-a proceniti napredak Kijeva ka pristupanju.