Pakistanska policija upotrebila je suzavac da rastera predizborni skup pristalica bivšeg lidera Kana

Pakistanska policija upotrebila je suzavac da rastera predizborni skup pristalica bivšeg lidera Kana

Pakistanska policija ispalila je suzavac da rastera pristalice bivšeg premijera Imrana Kana u južnom gradu Karačiju u nedelju, manje od dve nedelje pre nacionalnih parlamentarnih izbora na kojima je Kan bio blokiran da se kandiduje zbog kriminalca. uverenje.

Izveštač Asošiejted presa na mestu događaja video je između 20 i 30 ljudi koji su uhapšeni na skupu. Desetak radnika iz Kanove političke partije uhapšeno je zbog napada na policajce i blokiranja puta, saopštila je policija.

Iako Kan neće biti na glasačkom listiću za izbore 8. februara, on je i dalje moćna politička snaga zbog svog sledbenika i retorike protiv establišmenta. On kaže da su sudski postupci protiv njega bili zavera da se on ostavi po strani pre glasanja.

Viši policijski nadzornik Sajid Sidozai rekao je da su radnici iz Khanove pakistanske partije Tehreek-e-Insaf, ili partije PTI, organizovali skup bez dozvole vlasti i blokirali put. Sidozai je potvrdio upotrebu suzavca.

„Kada su policijski zvaničnici pokušali da pregovaraju i ubede ih da ne blokiraju put, napali su policiju“, rekao je on. „Ovo je rezultiralo povredama pet policijskih službenika, uključujući i jednu službenicu. Jedan od ranjenih je u kritičnom stanju.

Policijska operacija je u toku, dodao je Sidozai.

Radnik PTI Vaheedullah Shah rekao je da je Khan pozvao na skupove širom zemlje i da je nedjeljni događaj u Karačiju bio miran. „Ali policija je rasterala naš skup i uhapsila naše radnike“, rekao je Šah. „Takva taktika nas neće sprečiti. Stojimo uz Khana i uvek ćemo ga podržavati.”

Došlo je do nasilnih demonstracija nakon Khanovog hapšenja u maju 2023. Vlasti su se od tada obračunavale sa njegovim pristalicama i strankom.

Pakistanska nezavisna komisija za ljudska prava saopštila je da su male šanse za slobodne i poštene parlamentarne izbore sledećeg meseca zbog „nameštanja pre izbora“. Takođe je izrazila zabrinutost zbog vlasti koje odbijaju kandidature Kana i visokih ličnosti iz njegove stranke.