„Oružani konvoj“ obećava da će mirno zaustaviti migrante na granici sa Teksasom

„Oružani konvoj“ obećava da će mirno zaustaviti migrante na granici sa Teksasom

Veliki konvoj koji je navodno predvodio potpukovnik američke vojske u penziji rekao je da će stići na granicu u Teksasu sledeće nedelje u pokušaju da zaustavi ilegalne prelaske iz Meksika, pošto rastu tenzije između rukovodstva američke države i savezne vlade zbog ilegalnih imigracija.

Grupa pod nazivom ‘Take Our Border Back’ je od nedelje prikupila više od 2.100 pratilaca na društvenoj mreži Telegram, gde su pristalice pokreta delile informacije o planiranom četvorodnevnom konvoju koji treba da počne 29. januara. Grupa takođe namerava da održi skupove u Teksasu, Kaliforniji i Arizoni.

„Ono što nas brzo dovodi do neprijatelja je da pronađemo, popravimo i završimo“, rekao je Pit Čejmbers, navodno penzionisani potpukovnik Oružanih snaga SAD, koji organizuje konvoj, američkom radio voditelju Aleksu Džonsu ranije ove nedelje.

„To smo uradili u Siriji kada smo zaista brzo uništili ISIS“, objasnio je Čejmbers, koji tvrdi da je bio „Zelena beretka“. „Sada nemamo ovlašćenja da završimo, tako da ono što možemo da uradimo je da popravimo lokaciju gde su loši momci i da se uparimo sa organima za sprovođenje zakona koji su u skladu sa Ustavom.

Čejmbers je dodao: „To rade Zelene beretke. Nekonvencionalno ratovanje je naš hleb i puter. Sada radimo unutrašnju odbranu“.

Grupa je, međutim, osporila tvrdnje – posebno sa veb stranice Vired – da će mnogi ili većina onih koji učestvuju u konvoju nositi vatreno oružje.

„Ne pozivamo na oružje“, navodi se u poruci grupe na Telegramu. „Poziv na saradnju sa svima koji prelaze granicu. Ovde smo da mirno protestujemo prema našem pravu na Prvi amandman i da se molimo.” Dodaje se da je motivacija konvoja da zaustavi ilegalnu imigraciju u Sjedinjene Države i zatvori granicu.

Konvoj bi trebalo da stigne na granicu SAD sa Meksikom u vreme pojačanih tenzija između državnih zvaničnika u Teksasu i savezne vlade. U ponedeljak je američki Vrhovni sud presudio u korist Bajdenove administracije, koja je zatražila da službenici granične patrole uklone žilet postavljenu duž dela granice u smeru guvernera Teksasa Grega Abbota.

Abot je kasnije najavio svoju nameru da prkosi vladi – i najvišem sudu u Sjedinjenim Državama – tako što je naredio da se još više žilet žice podigne na graničnim mestima kako bi se sprečila ilegalna migracija.

Guverner je ranije ove nedelje izjavio da je pravo države da „brani i štiti“ svoje stanovnike od „invazije“ migranata, i da to „zamenjuje sve savezne statute“.

Migracija u SAD bi trebalo da bude ključno pitanje uoči ovogodišnjih predsedničkih izbora. Američki zvaničnici rekli su da je samo u decembru oko 300.000 ljudi pokušalo da pređe granicu.