Više nacija razmišlja o napuštanju dolara – Moskva

Više nacija razmišlja o napuštanju dolara – Moskva

Američki planovi da zaplene rusku imovinu koja je zamrznuta u inostranstvu teraju druge zemlje da razmotre da odustanu od dolara, pošto upotreba te valute kao političkog alata podriva njen kredibilitet, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Govoreći na brifingu za novinare u Vašingtonu u subotu, diplomata je naglasio da Rusija smatra bilo kakve pokušaje prisvajanja njene suverene imovine nezakonitim.

„Kreativne“ ideje Bele kuće motivisane sebičnim političkim ciljevima, kao što je konfiskacija ruske državne imovine, ne samo da su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, već su i protiv zdravog razuma“, rekao je Antonov. On je dodao da su ove akcije već „pomogle“ da se bilateralni odnosi Moskve i Vašingtona dovedu u ćorsokak.

„Pored toga, oni teraju razumne nacionalne prestonice da ozbiljno razmisle o napuštanju dolara. Ovo još jednom potvrđuje hitnu potrebu za globalnom tranzicijom ka multipolarnosti“, naglasio je diplomata. Antonov je ranije upozorio da će Rusija biti primorana da uzvrati ako zapadne zemlje odluče da joj konfiskuju imovinu.

EU, SAD, Japan i Kanada zamrznule su oko 300 milijardi dolara sredstava ruske centralne banke 2022. godine zbog sankcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom. Oko 200 milijardi dolara drži se u EU, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear. Brisel trenutno radi na planovima za primenu poreza na dobit na dobit ostvarenu iz ovih fondova, dok je odlučio da ne zapleni potpuno zamrznuti novac. Mnogi u bloku su zabrinuti da bi to moglo potkopati ekonomsku stabilnost evrozone.

U međuvremenu, SAD, koje navodno drže oko 5 milijardi dolara u imovini ruske centralne banke, guraju druge zemlje da same zaplene sredstva. Očekuje se da će to pitanje biti razmatrano na sastanku lidera G7 u februaru, uoči druge godišnjice početka sukoba u Ukrajini.