Nazofaringealni limfni kanali su ključni za dreniranje cerebrospinalne tečnosti iz mozga

Nazofaringealni limfni kanali su ključni za dreniranje cerebrospinalne tečnosti iz mozga

U studiji objavljenoj u časopisu Nature, južnokorejski istraživači predvođeni direktorom Koh Gou Ioungom iz Centra za vaskularna istraživanja u okviru Instituta za osnovne nauke (IBS) otkrili su karakterističnu mrežu limfnih sudova na zadnjem delu nosa koja igra ključnu ulogu. u dreniranju cerebrospinalne tečnosti (CSF) iz mozga.

Studija baca svetlo na ranije nepoznati put odliva CSF, potencijalno otključavajući nove puteve za razumevanje i lečenje neurodegenerativnih stanja.

U mozgu, otpadni proizvodi koji nastaju kao nusproizvodi metaboličke aktivnosti se izbacuju kroz cerebrospinalnu tečnost (CSF). Akumulacija otpada u mozgu, ako nije pravilno izbačena, može oštetiti nervne ćelije, što dovodi do oštećenja kognitivnih funkcija, demencije i drugih neurodegenerativnih poremećaja mozga. Stoga je regulacija proizvodnje, cirkulacije i drenaže likvora dugo bila u fokusu naučne pažnje, posebno u vezi sa stanjima vezanim za starenje kao što su Alchajmerova bolest i druge neurodegenerativne bolesti.

Mozak proizvodi oko 500 mL ove tečnosti dnevno, koja se odvodi iz subarahnoidalnog prostora. Među poznatim putevima drenaže su limfni sudovi oko kranijalnih nerava i gornjeg regiona nosne šupljine.

Uprkos dobro dokumentovanim dokazima o tome da limfa pomaže u čišćenju CSF-a, identifikovanje tačnih anatomskih veza između subarahnoidalnog prostora i ekstrakranijalnih limfnih kanala predstavlja izazov zbog njihove izuzetno složene strukture.

Kohov tim se pozabavio ovim problemom koristeći transgene miševe sa limfnim fluorescentnim markerima, mikrohirurgije i napredne tehnike snimanja.

Njihovi napori su otkrili detaljnu mrežu limfnih sudova na zadnjem delu nosa koja služi kao glavno čvorište za odliv CSF u duboke cervikalne limfne čvorove na vratu. Utvrđeno je da ovi limfni kanali imaju različite karakteristike, uključujući zaliske neobičnog oblika i kratke limfangije.

Vodeći istraživač Jin Hokiung je rekao: „Naša studija je identifikovala nazofaringealni limfni pleksus kao čvorište za odliv CSF. CSF iz specifičnih kranijalnih regiona se odvodi kroz ove limfne kanale do dubokih cervikalnih limfnih čvorova na vratu. Ovo otkriće može imati značajne implikacije za razumevanje i lečenje stanja vezano za poremećenu drenažu CSF“.

Studija je takođe pokazala da farmakološka aktivacija dubokih cervikalnih limfnih kanala poboljšava drenažu CSF kod miševa. Istraživači su uspeli da uspešno modulišu cervikalni limfni sistem koristeći fenilefrin (koji aktivira α1-adrenergičke receptore, izazivajući kontrakciju glatkih mišića) ili natrijum nitroprusid (koji oslobađa azot oksid, izazivajući opuštanje mišića i širenje krvnih sudova).

Važno je da je ova karakteristika očuvana tokom starenja, čak i kada se nazofaringealni limfni pleksus smanjio i bio funkcionalno oštećen.

Ioon Jin-Hui, koautor ove studije, rekao je: „Duboki cervikalni limfni kanali, koji ostaju netaknuti sa starenjem, nude potencijalnu metu za terapeutske intervencije koje imaju za cilj poboljšanje odliva CSF-a kod osoba sa ugroženim zdravljem mozga.“