Studija pokazuje da mnogo više zagađenja curi u atmosferu od operacija na uljnom pesku nego što se mislilo

Studija pokazuje da mnogo više zagađenja curi u atmosferu od operacija na uljnom pesku nego što se mislilo

Međunarodni tim hemijskih inženjera i inženjera zaštite životne sredine otkrio je da operacije sa uljnim peskom u Kanadi emituju znatno više zagađivača u vazduh nego što se ranije mislilo. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Nauka, grupa je sakupila uzorke vazduha koristeći avione i testirala ih u svojoj laboratoriji.

Kanadski katranski pesak sadrži ogromne naslage teške sirove nafte (ugrađene u bitumen), koja je tokom protekle decenije postala glavni izvor proizvodnje nafte. Eksploatacija uljnog peska dovela je do poziva na veći nadzor vlade jer je praksa posebno prljava. U ovom novom naporu, istraživački tim je otkrio da su nivoi toksičnih emisija iz operacija ekstrakcije mnogo veći nego što se mislilo.

Do sada, ispitivanje zagađivača vazduha koje emituju operacije vađenja nafte uglavnom se obavljalo kreiranjem modela zasnovanih na ograničenim podacima koje su dale naftne kompanije. Za ovu novu studiju, istraživači su zauzeli pragmatičniji pristup, prikupljajući uzorke vazduha leteći preko višestrukih operacija ekstrakcije u avionu. Zatim su uzorke odneli u laboratoriju gde su testirani na nivoe zagađivača.

Analiza uzoraka je pokazala da su toksične emisije u uzorcima bile u proseku 1.900% do preko 6.300% nivoa prijavljenih standardnim metodama. Istraživači ističu da takvi nivoi ukazuju na to da su zagađivači vazduha koji se oslobađaju ekstrakcijom bitumena iz uljnog peska ekvivalentni svim drugim izvorima sličnih emisija širom Kanade zajedno.

Ekstrakcija uključuje ubrizgavanje pare u zemlju, koja topi ugljovodonike, omogućavajući im da se ispumpaju na površinu – metod koji emituje mnoštvo gasovitih organskih ugljenikovih jedinjenja – od kojih su mnoga poznata da izazivaju zdravstvene probleme. Neka od jedinjenja takođe mogu da se probiju više u atmosferu, što dovodi do stvaranja ozona i drugih aerosola koji mogu doprineti globalnom zagrevanju.

Istraživački tim je kontaktirao kanadsko ministarstvo za životnu sredinu i klimatske promene kako bi ih obavestio o svojim nalazima.