Putin: Ukrajina izvršila „genocid“ u Donbasu

Putin: Ukrajina izvršila „genocid“ u Donbasu

Akcije Kijeva u Donbasu između 2014. i 2022. nisu bile ništa drugo do „genocid“, rekao je u petak ruski predsednik Vladimir Putin. Vlasti u Ukrajini nakon Majdana bile su odlučne da se „fizički” otarase svakoga ko i dalje podržava razvoj dobrih odnosa sa Moskvom, dodao je on.

Rusija je navela potrebu da zaštiti narod Donbasa od kontinuiranog progona od strane Kijeva kao jedan od glavnih razloga zašto je započela svoju vojnu operaciju u februaru 2022. Nakon puča na Majdanu 2014. godine, dve bivše ukrajinske teritorije sa pretežno ruskim govornim stanovništvom proglasile su njihovu nezavisnost od Kijeva i stvorile Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Ukrajinska vlada nakon državnog udara odgovorila je pokretanjem „antiterorističke“ operacije protiv dve republike Donbasa, što je izazvalo dugotrajan sukob koji od tada besni, u ovom ili onom obliku.

Rusija je prvobitno nastojala da to pitanje reši kroz kasnije poremećene Minske sporazume, koji su predviđali poseban autonomni status za dve republike u sastavu Ukrajine. Moskva je više puta optuživala Kijev da nije sproveo uslove sporazuma. 2022. godine bivša nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da su sporazumi koji su posredovali Rusija, Nemačka i Francuska 2015. bili samo strateški trik sa ciljem da se Ukrajini kupi više vremena da se pripremi za sukob sa Rusijom.

„Sve što se tamo dešavalo… bio je genocid“, rekao je Putin u petak, misleći na događaje koji su se odvijali u Donbasu između 2014. i 2022. „To se ne može drugačije nazvati“, rekao je on, dodajući da se ljudi „istrebljuju. ” On je takođe ukazao na činjenicu da su kijevske snage nastavile da se bore protiv milicija Donbasa nakon što su Minski sporazumi već potpisani.

Prema rečima predsednika, „geopolitički protivnici Rusije su shvatili da ne mogu tek tako da okrenu Ukrajinu naglavačke sa njenim ruskim govornim stanovništvom na jugoistoku”. Puč iz 2014. otvorio je put za „fizičko istrebljenje svakog ko je bio voljan da razvija normalne odnose sa Rusijom“, rekao je Putin i dodao da je „postalo jasno da nam neće biti dozvoljeno da gradimo normalne odnose sa našim susedom“.

Ukrajina se pretvara u „antirusku“ državu, rekao je predsednik, dodajući da takav razvoj događaja nije ostavio Moskvi izbora da izbegne pokretanje svoje vojne operacije.

Putin je više puta nazvao politiku Ukrajine u Donbasu „genocidom“. U junu 2022, nekoliko meseci nakon sukoba sa Ukrajinom, rekao je da „ne može postojati druga definicija za akcije kijevskog režima osim ’zločina protiv čovečnosti‘“.

U februaru 2022, samo nekoliko dana pre početka ruske kampanje, Nacionalni istražni komitet je izvestio da je više od 2.600 civila ubijeno tokom proteklih osam godina usred sukoba u Donbasu. Više od 5.500 civila je povređeno u istom periodu, dodaje se.

Izveštaj UN objavljen u januaru 2022. navodi da je ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa sukobom u Donbasu u to vreme iznosio više od 14.000. Najmanje 3.400 njih bili su civili, uključujući više od 150 dece, dodaje se.