Nemačka traži od Kosova da odloži uvođenje evra kao jedine valute

Nemačka traži od Kosova da odloži uvođenje evra kao jedine valute

Nemačka vlada je pozvala Kosovo da odloži planove za usvajanje evra kao svoje jedinstvene valute, zbog zabrinutosti da bi taj potez mogao da pogorša etničke tenzije ukidanjem pristupa gotovini etničkim Srbima na Severu.

„Snažno pozivamo Kosovo da odloži datum stupanja na snagu dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje“, rekao je Kristijan Hofman, zamenik portparola vlade, novinarima u Berlinu u petak, prenosi Kljan Kosova pisanje novinske agencije Blumberg.tv.

Naglasivši da to jeste suverena odluka Kosova, Hofman je ovaj potez nazvao „značajnim korakom sa dalekosežnim posledicama“ koji zahteva više vremena i pripreme, prenosi KoSSev.

On je takođe pozvao Kosovo i Srbiju da, uprkos izvesnom nedavnom napretku, „sada moraju da se preduzmu dalji koraci“ u dijalogu o normalizaciji između njih koji vodi Evropska unija.

„Reč je o zajedničkoj, mirnoj budućnosti građana Kosova i Srbije. Obe zemlje žele da se pridruže Evropskoj uniji, a savezna vlada ima interes da se to dogodi. Ne postoji drugi način da se završi EU put i za Kosovo i za Srbiju“, rekao je Hofman.