Vlada: Akcionarima Robnih kuća Beograd biće isplaćen deo novca iz stečajne mase

Vlada: Akcionarima Robnih kuća Beograd biće isplaćen deo novca iz stečajne mase

Deo novčanih sredstava iz stečajne mase će u narednom periodu biti isplaćen deoničarima Robnih kuća Beograd, dok će se preostali deo novca realizovati po okončanju preostalih postupaka, saopštila je Vlada Srbije.

Sastanak Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić i rukovodstva Udruženja akcionara – deoničara, poverilaca i bivših radnika Kompanije „ Robnih kuća Beograd “ A.D. i Preduzeća „ Robnih kuća Beograd “ D.D. o pokrenutom pitanju raspodele sredstava iz stečajne mase RKB u korist malih akcionara, održan je danas u Vladi Srbije, saopšteno je iz kabineta premijerke.

„Na sastanku, četvrtom u nizu, rečeno je da su učinjeni značajni pomaci u rešavanju ovog problema koji traje skoro dve decenije i da se do tih rezultata došlo na osnovu dobre saradnje dveju strana i napora koji su učinjeni iz Kabineta premijerke. Deo novčanih sredstava iz stečajne mase će u narednom periodu biti isplaćen deoničarima, dok će se preostali deo novca realizovati po okončanju preostalih postupaka“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se i da je rukovodstvo Udruženja akcionara – deoničara, poverilaca i bivših radnika Kompanije Robnih kuća Beograd A.D. i Preduzeća Robnih kuća Beograd D.D, „izrazilo zadovoljstvo zbog konstruktivnog pristupa i efikasnosti u rešavanju njihovih zahteva“.

Podsetimo, bivši zaposleni, mali akcionari Robnih kuća „Beograd“ protestovali su 30. oktobra ispred Predsedništva Srbije  postavljajući pitanje da li je Robna Kuća „Beograd“ uopšte trebalo da ide u stečaj.

Jedan od njihovih zahteva su i neisplaćeni dohoci za period od 1995. do 2002. godine.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će protest trajati šest časova – to se nije se dogodio, jer je dva dana pre zakazanog protesta, stigao poziv predstavnika vlasti za razgovor.

„Što se tiče ekonomskih pitanja mislim da smo blizu dogovora i da ima šanse da se dogovorimo za tu isplatu. Da li će isplata ličnih dohodaka biti ili će samo da uplate doprinose – to ćemo da vidimo, ali mi smo naveli i činjenicu i za tu razliku od 65 evra po godini staža, gde su oni rekli da ima šanse tu, jer je to zaključak Vlade od 24. januara 2008. godine koji je potpisao Božidar Đelić“, naveo je za N1 krajem oktobra 2023. Dragan Skakovski iz Udruženja akcionara deoničara.