Unesko: Istorijski sporazum država naslednica bivše Jugoslavije o Aušvicu

Unesko: Istorijski sporazum država naslednica bivše Jugoslavije o Aušvicu

Uoči Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Slovenija potpisale su u sedištu Uneska istorijski sporazum o renoviranju Bloka 17, Memorijala i muzeja Aušvic-Birkenau i postavljanja nove i zajedničke stalne postavke o Holokaustu u bivšoj Jugoslaviji i sudbini deportovanih Jevreja i nejevreja.

Podsetimo: Većina od 20.000 deportovanih iz Jugoslavije prošla je kroz Blok 17.Dogovor je došao posle 14 godina pregovora.Nakon odluke uprave muzeja Aušvic-Birkenau da organizuje nacionalne izložbe, 1963. godine postaje mesto jugoslovenskog paviljona.Međutim, nakon raspada Jugoslavije, ovaj paviljon je zatvoren i od 2009. stoji prazan.Blok 17 bivšeg logora Aušvic I sagradili su 1941. njegovi logoraši, da bi u njemu boravio sve veći broj zatvorenika nemačkog nacističkog koncentracionog logora i logora za istrebljenje.Kako se mehanizam ubijanja ubrzavao, njegovi mračni zidovi postali su spomenik muke i očaja. Većina od 20.000 deportovanih iz Jugoslavije prošla je kroz Blok 17.Nakon što je Memorijal i muzej Aušvic-Birkenau odlučio da organizuje nacionalne izložbe, Blok 17 je 1963. godine postao dom jugoslovenskog paviljona. Međutim, nakon raspada Jugoslavije, ovaj paviljon je na kraju zatvoren . Od 2009. stoji prazan.

Unesko je od 2010. godine pružao diplomatsku, finansijsku i tehničku podršku državama sukcesorima Jugoslavije da ponovo uspostave zajedničku stalnu postavku. Na početku je osnovan međunarodni upravni odbor, koji uključuje stručnjake, kulturne institucije i ministarstva kulture regiona, kao i međunarodne stručnjake iz Francuskog Memorijala Šoa, Nemačke topografije terora i Memorijalnog muzeja Holokausta SAD kako bi se uspostavio zajednički narativ, pod koordinacijom Uneska.

Unesko je od 2012. do 2019. godine omogućio niz sastanaka tokom kojih se pregovaralo o saradnji između šest dotičnih zemalja. Rezultujući sporazum obuhvata renoviranje Bloka 17 i stvaranje nove stalne postavke koja će biti strukturisana oko četiri teme – vreme i prostor; žrtve; izvršioci i saradnici; borci otpora – sa fokusom na one koji su deportovani u Aušvic kao rezultat nacističke politike progona tokom Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Izložbu će osmisliti arhitekta Danijel Libeskind, koji je poznat po svojoj sposobnosti da evocira sećanje kroz arhitekturu, a podržavaju Austrija i Herman Famili Trust.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su ministri kulture šest država učesnica ili njihovi predstavnici, kao i generalni direktor Uneska Odri Azulej koja je, na zahtev država, pristala da bude depozitar sporazuma. Memorijal i muzej Aušvic-Birkenau je takođe deo svetske baštine Uneska od 1979. godine.