Nedostatak iščekivanja nagrade kod depresivnih osoba: Nova studija otkriva vezu sa reakcijom zenica

Nedostatak iščekivanja nagrade kod depresivnih osoba: Nova studija otkriva vezu sa reakcijom zenica

Nova studija istraživačkog tima otkrila je da osobe koje pate od kliničke depresije pokazuju smanjenu reakciju zenica kada im se pruži mogućnost da osvoje novčanu nagradu. Ova otkrića ukazuju na povezanost između depresije, nedostatka zadovoljstva i fizioloških promena u mozgu.

Tokom istraživanja, 40 osoba sa depresijom i 31 zdrava osoba učestvovalo je u seriji testova na računaru dok su istovremeno merene veličine njihovih zenica pomoću specijalizovane opreme unutar MRI mašine. Rezultati su pokazali da su osobe sa depresijom pokazivale manje proširenje zenica u trenucima kada im je ponuđena finansijska nagrada od 1 evra.

Ova otkrića su značajna jer pružaju bolje razumevanje fizioloških mehanizama koji stoje iza simptoma depresije, poput bezvoljnosti i anhedonije. Studija sugeriše da nedostatak reakcije zenica može biti indikator oštećenja kola nagrađivanja u mozgu kod depresivnih osoba.

Istraživači se nadaju da bi praćenje reakcije zenica moglo poslužiti kao korisni klinički test za dijagnostikovanje i praćenje tretmana depresije, pružajući potencijalno važan biomarker za ovu bolest.

Ovo istraživanje takođe pruža replikaciju prethodnih nalaza istraživačkog tima, što doprinosi povećanju poverenja u rezultate. Dok se istraživanja u oblasti psihologije suočavaju sa sve većim izazovima reprodukcije, ova studija daje važan doprinos razumevanju veze između depresije i fizioloških promena u mozgu.