SAD zabrinute zbog moguće „smrtonosne akcije“ Severne Koreje protiv Južne Koreje

SAD zabrinute zbog moguće „smrtonosne akcije“ Severne Koreje protiv Južne Koreje

Prema izveštaju Njujork Tajmsa, američki zvaničnici izražavaju zabrinutost da bi severnokorejski lider Kim Džong Un mogao izvesti neku „smrtonosnu akciju“ protiv Južne Koreje u narednim mesecima. Oštrija retorika Kim Džong-una, koja je postala evidentna kroz niz provokacija, navodi na ozbiljno shvatanje situacije, tvrde neimenovani američki zvaničnici.

Iako Sjedinjene Američke Države ne vide neposredan rizik od potpunog rata na Korejskom poluostrvu, postoji mogućnost da Kim Džong Un izvede napade artiljerijom na južnokorejske položaje, slično onome što se dogodilo 2010. godine. Kimova agresivnija retorika dolazi nakon serije lansiranja raketa i testova naoružanja, kao i odustajanja od ideje o mirnom ujedinjenju sa Južnom Korejom.

Dodatno, američki zvaničnici primećuju da Kim Džong Un pokazuje interes za produbljivanje saradnje sa Rusijom, što izaziva dodatnu zabrinutost. Iako za sada ne postoji znak da Severna Koreja planira veliki rat, odluka o prebacivanju artiljerijske municije i balističkih raketa u Rusku Federaciju izaziva pažnju američkih agencija.

Rusija je pojačala saradnju sa Severnom Korejom nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine, pri čemu su preneta oružja već korišćena u napadima na ukrajinske gradove. SAD upozoravaju da bi priroda bezbednosne pretnje koju predstavlja Severna Koreja mogla značajno da se promeni u narednoj deceniji zbog saradnje sa Rusijom.