Azerbejdžan razmatra napuštanje Saveta Evrope nakon suspendovanja delegacije

Azerbejdžan razmatra napuštanje Saveta Evrope nakon suspendovanja delegacije

Azerbejdžan je najavio mogući izlazak iz Saveta Evrope zbog spora oko ljudskih prava, izveštava zvanična novinska agencija APA u četvrtak. Ova vest usledila je nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) izglasala suspenziju delegacije Bakua.

Prema APA, Azerbejdžan „neće mirno posmatrati nepravedan i pristrasan stav“ i razmatra opciju „ne samo da napusti PSSE, već i Savet Evrope u celini“. Takođe se navodi da bi Baku mogao odlučiti da ne poštuje presude Evropskog suda za ljudska prava.

Na zasedanju u sredu u Strazburu, PSSE je usvojila rezoluciju u kojoj se tvrdi da Azerbejdžan nije ispunio ključne obaveze u oblasti demokratije i vladavine prava. Delegati su izrazili zabrinutost zbog nedostatka slobodnih i poštenih izbora, nedostatka podele vlasti, slabosti zakonodavne vlasti u odnosu na izvršnu vlast, nedovoljne nezavisnosti sudstva i nepoštovanja ljudskih prava.

Dodatno, optužili su Azerbejdžan da nije obezbedio slobodan i bezbedan pristup kroz koridor Lačin, koji povezuje region Nagorno-Karabaha sa Jermenijom. Prošle godine, azerbejdžanske trupe su ponovo uspostavile kontrolu nad ovim regionom, proteravši etnički jermensko stanovništvo.

Delegacija Azerbejdžana u PSSE je optužila telo za pokušaj mešanja u unutrašnje poslove zemlje i nazvala odluku o suspenziji „ozbiljnim udarcem kredibilitetu i nepristrasnosti Saveta Evrope“. Baku je najavio obustavu svih angažmana sa PSSE do daljnjeg.