Dženeral Motors pod istragom Ministarstva pravde nakon jezivog sudara robotaksija

Dženeral Motors pod istragom Ministarstva pravde nakon jezivog sudara robotaksija

Dženeral Motors (GM) se suočava sa istragom američkog Ministarstva pravde nakon jezivog sudara koji je teško povredio pešaka, bacajući senku na njihove ambicije u samostalnoj vožnji tehnologije.

Istraga Ministarstva pravde, objavljena u izveštaju u četvrtak, predstavlja najnoviji preokret u debaklu koji je počeo u oktobru nakon što je robotaksijem podružnice GM-a, Cruise, odvukao pešaka oko 6 metara nakon što ga je udarilo drugo vozilo u San Francisku.

Incident je rezultirao suspenzijom Cruise-ove licence za vožnju bez vozača u Kaliforniji i pokrenuo istragu Ministarstva pravde. Otkrića iz izveštaja advokatske firme Kuinn Emanuel Urkuhart & Sullivan ukazuju na loše vođenje i nedostatak koordinacije u Cruise-ovom rukovodstvu.

Izveštaj kritikuje Cruise za nedostatak transparentnosti i fokusiranje na zaštitu reputacije umesto na rešavanje problema. GM je već preduzeo korake u promeni menadžerskog tima u Cruise-u i odstupanju od visokih ambicija u samostalnoj vožnji tehnologije.

Cruise je uklonio prepreku za pokretanje usluge robotaksija u San Francisku, ali su se planovi rasplinuli nakon incidenta i istrage Ministarstva pravde. GM sarađuje sa vlastima u vezi sa istragom.