Izaslanik UN-a: Nasilje bandi na Haitiju raste do neviđenog nivoa

Izaslanik UN-a: Nasilje bandi na Haitiju raste do neviđenog nivoa

Neviđen porast nasilja bandi muči Haiti, pri čemu se broj ubijenih, povređenih i kidnapovanih žrtava više nego udvostručio prošle godine, izjavio je u četvrtak specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za sukobom zahvaćene karipske nacije.

Na sumornom brifingu, Marija Izabel Salvador rekla je Savetu bezbednosti UN: „Ne mogu prenaglasiti ozbiljnost situacije na Haitiju, gde su višestruke dugotrajne krize dostigle kritičnu tačku.“

Ona je rekla da je 8.400 žrtava nasilja bandi koje je dokumentovala njena kancelarija UN prošle godine – što je porast od 122 odsto u odnosu na 2022 – uglavnom bile na meti bandi u glavnom gradu Port-o-Prensu.

Oko 300 bandi kontroliše oko 80 odsto kapitala i čini 83 odsto prošlogodišnjih ubistava i povreda, rekao je Salvador. Ali, dodala je, njihovi pipci su segli na sever u region Artibonit, koji se smatra korpom za hranu Haitija, a južno od prestonice „bande su sprovodile velike napade da kontrolišu ključne zone“, sistematski koristeći seksualno nasilje za vršenje kontrole.

Brifing je usledio više od tri meseca nakon što je Savet bezbednosti odobrio raspoređivanje multinacionalnih oružanih snaga na čelu sa Kenijom kako bi pomoglo da se nasilje bandi stavi pod kontrolu.

Ali raspoređivanje kenijskih službenika obezbeđenja suočilo se sa nizom prepreka. Konačno je dobio zeleno svetlo od kenijskog parlamenta. A ambasador Kenije u UN-u Martin Kimani rekao je vijeću da će u petak biti objavljena sudska presuda u slučaju koji je pokrenuo pojedinac koji želi da blokira raspoređivanje.

Ako sud dozvoli raspoređivanje, kenijske vlasti su prošlog meseca rekle za Asošijeted pres da se očekuje da prva grupa od oko 300 policajaca stigne na Haiti do februara. Doprinos Kenije bi se na kraju povećao na 1.000 oficira na čelu multinacionalnih snaga od 3.000. Burundi, Čad, Senegal, Jamajka i Belize obećali su trupe za multinacionalnu misiju.

Nacionalna policija Haitija nije dorasla bandama. Manje od 10.000 oficira je na dužnosti u bilo kom trenutku u zemlji sa više od 11 miliona ljudi. U idealnom slučaju, trebalo bi da ima oko 25.000 aktivnih oficira, prema UN.

Salvador je rekla savetu da, iako će se 795 novih regruta pridružiti snagama u martu, oko 1.600 policajaca napustilo je snage 2023. godine, prema podacima koje je prikupila njena kancelarija, što dodatno umanjuje sposobnost haićanske policije da se suprotstavi nasilju bandi i održava bezbednost.

Ministar spoljnih poslova Haitija Žan Viktor Genus rekao je da se zemlja nalazi „na odlučujućoj raskrsnici na kojoj se polažu nade za budućnost Haitija“.

„Narodu Haićana je dosta divljanja oružanih bandi“, rekao je on, dodajući da su bande pojačale svoje aktivnosti, možda zabrinute da će multinacionalna misija stići svakog dana.

„Svaki dan koji ova dugo očekivana podrška još nije stigla je jedan dan previše – jedan dan previše da smo podvrgnuti paklu koji su nam nametnule bande“, rekao je Genus. „S obzirom da je vreme od suštinske važnosti, želeli bismo da vidimo brzo i efikasno raspoređivanje.

Ambasador Kenije rekao je da je vlada napravila „značajan napredak“ u pripremama za raspoređivanje, dok je čekala sudsku odluku, uključujući i misije procene na Haitiju.

Kenija se priprema za konferenciju o planiranju sa drugim zemljama koje doprinose policiji sredinom februara, rekao je Kimani, i angažuje se sa partnerima kako bi pripremili konferenciju o obećanju za mobilizaciju sredstava za misiju.