Kraj misije: NASA-in mali helikopter na Marsu zabeležio svoj poslednji let

Kraj misije: NASA-in mali helikopter na Marsu zabeležio svoj poslednji let

NASA-in mali helikopter na Marsu, po imenu Ingenuity, odleteo je na svoj poslednji let, saopštila je svemirska agencija u četvrtak. Oštećenje sečiva rotora onemogućilo je dalje letove, čime je zvanično završena misija vredna 85 miliona dolara.

Iako je oštećen, Ingenuity ostaje uspravan i u kontaktu sa kontrolorima leta. Tokom svoje misije na Marsu, helikopter je zabeležio impresivne podatke: izveo je 72 leta tokom tri godine, akumulirajući više od dva sata leta i putujući 18 kilometara. To je više od 14 puta dalje od planiranog, što je impresioniralo NASA-in tim.

Administrator NASA-e, Bil Nelson, izrazio je divljenje prema Ingenuity-ju, ističući da je helikopter leteo više i dalje nego što su ikada mogli zamisliti. Ingenuity je prvobitno bio osmišljen kao tehnološki demo, ali je svojim uspehom pokazao da je let na pogon moguć i u tankoj Marsovskoj atmosferi.

Helikopter je sletio na Mars 2021. godine zajedno sa roverom Perseverance, služeći kao izviđač i dokaz da letenje na Marsu nije samo moguće, već i efikasno. Međutim, slike sa njegovog poslednjeg leta otkrile su oštećenje sečiva rotora prilikom sletanja, što je označilo kraj misije.

Iako je ova epizoda završena, uspeh Ingenuity-ja podstakao je NASA-u da dodaje dva mini helikoptera budućoj misiji na Marsu, pokazujući da su letelice poput Ingenuity-ja ključne za istraživanje Crvene planete.