Hamas objavio svoje uslove prekida vatre

Hamas objavio svoje uslove prekida vatre

Ako Međunarodni sud pravde odobri prekid vatre u Pojasu Gaze i Izrael ga podrži, Hamas će takođe poštovati primirje, navodi se u saopštenju Hamasa.

„Ako sud odluči o prekidu vatre, pokret Hamas će poštovati primirje, pod uslovom da Izrael učini isto“, rekao je Hamas.

Pored toga, grupa je obećala da će „osloboditi izraelske zatvorenike ako Izrael oslobodi palestinske zatvorenike“.

Istovremeno, Hamas je takođe zahtevao da Izrael „prekine 18-godišnju opsadu Gaze i dozvoli neophodnu pomoć za obnovu“.

Sinhua podseća da će Međunarodni sud pravde u Hagu 26. januara objaviti odluku o merama predostrožnosti po tužbi Južne Afrike protiv Izraela u slučaju navodnog genocida u Pojasu Gaze.

„Sud će takođe odlučiti o zahtevu Južne Afrike za hitnu sudsku intervenciju kako bi se zaustavila izraelska vojna operacija u Gazi“, navodi se u članku.

Kako je preneo Ukrinform, Južna Afrika je 29. decembra 2023. podnela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Ročišta o merama opreza održana su od 11. do 12. januara.

Advokati tužioca su tvrdili da Izrael vodi politiku aparthejda i da je vojna operacija u Pojasu Gaze genocid. Oni su zatražili od suda da naredi Izraelu da prekine vojnu operaciju i preduzme mere za sprečavanje genocida nad palestinskim narodom. Izrael negira optužbe za genocid.

Prema izraelskoj strani, slučaj nema pravnu osnovu i pruža političko i pravno pokriće za napad Hamasa na civile u Izraelu 7. oktobra 2023. godine.