Novi talas hapšenja u Belorusiji: Pritisak na neistomišljenike se intenzivira

Novi talas hapšenja u Belorusiji: Pritisak na neistomišljenike se intenzivira

Grupa za ljudska prava izvestila je u četvrtak o novom talasu hapšenja i upada u kuće širom Belorusije, što predstavlja intenziviranje dugogodišnjeg obračuna sa neistomišljenicima u zemlji od 9,5 miliona ljudi. Centar za ljudska prava Viasna saopštio je da je barem 159 ljudi bilo meta pretresa i pritvora u više beloruskih gradova, uključujući prestonicu Minsk. Ovaj talas hapšenja, nazvan „udarom na solidarnost unutar zemlje“ od strane lidera beloruske opozicije, označava najveći val hapšenja u poslednjih nekoliko meseci. Trenutno se u Belorusiji nalazi 1.419 političkih zatvorenika, a mnogi od njih su uhapšeni zbog pružanja pomoći porodicama zatvorenika iz političkih razloga.

Autoritarni predsednik Aleksandar Lukašenko pokrenuo je nemilosrdni obračun protiv neslaganja nakon izbora 2020. godine, što je izazvalo masovne proteste koji su mesecima potresali zemlju. Ovaj novi talas hapšenja uključuje i pritvorenike koji su navodno bili uključeni u projekat INeedHelpBI, proglašen ekstremističkim od strane vlasti. Hapšenja je sprovela glavna bezbednosna služba Belorusije, KGB, koja je takođe instalirala špijunski softver na telefone pritvorenih i njihovih rođaka.

Međunarodna zajednica je osudila ove postupke, a visoki diplomata Evropske unije izrazio je zabrinutost zbog hapšenja uoči parlamentarnih izbora u februaru. Direktorka Amnesti internešenela za istočnu Evropu i centralnu Aziju nazvala je poslednje hapšenje „novim pomakom u jezivoj kampanji za istrebljenje svih ostataka neslaganja u Belorusiji od spornih izbora 2020. godine“.