Neobično toplo vreme u Španiji izaziva zabrinutost: Španski gradovi iskusili rekordne temperature za januar

Neobično toplo vreme u Španiji izaziva zabrinutost: Španski gradovi iskusili rekordne temperature za januar

Iznenadni porast temperatura preko +20°C u mnogim delovima Španije 25. januara izazvao je zabrinutost i podstakao raspravu o klimatskim promenama. Ovaj fenomen je doveo do neobično toplih temperatura za ovaj period godine, sa skoro polovinom meteoroloških stanica u zemlji koje su beležile ili premašile ovaj nivo.

Gradovi širom Španije, uključujući Valensiju, Mursiju i Malagu, zabeležili su rekordne temperature, poput +29,5°C, +28,5°C i +27,8°C, što je van svakog očekivanja za januar mesec. Ove vrućine izazvale su iznenađenje među stanovništvom, jer su takve temperature tipične za kasnije mesece kao što je jun.

Pored toga, noćne temperature su takođe bile iznad proseka, sa minimumom koji je pao samo nešto ispod +10°C u nekim delovima zemlje, poput skijališta Puerto de Navaserrada blizu Madrida.

Istraživač Dejvid Korel sa Univerziteta u Valensiji objasnio je da je ovaj toplotni talas rezultat snažnog anticiklona iznad Sredozemnog mora. Upozorio je da, iako trenutno nema studija koje procenjuju dugoročni trend ovakvih događaja, ova pojava ukazuje na mogućnost sve češćih anomalija u budućnosti.

Ovaj neočekivani porast temperature dogodio se usred dugotrajne suše koja pogađa zemlju, sa severoistočni region Katalonije i jugozapadni region Andaluzije koji posebno pate od nedostatka padavina.

Ova situacija izazvala je zabrinutost među stanovništvom i stručnjacima za klimatske promene, dok su se mnogi pitali da li su ekstremni vremenski događaji poput ovog rezultat globalnog zagrevanja i koliko će često postati u budućnosti.