Italija uvodi stroge kazne za nedovoljno označavanje proizvoda nakon skandala sa influenserima

Italija uvodi stroge kazne za nedovoljno označavanje proizvoda nakon skandala sa influenserima

Italijanska vlada odobrila je stroge kazne za nedovoljno označavanje proizvoda nakon skandala oko dogovora italijanskog influensera o božićnim kolačima, koji su navodno bili povezani sa dobrotvornim svrhama. Prema novom zakonu, proizvođači koji ne jasno naznače koliki deo prihoda ide u dobrotvorne svrhe mogu biti kažnjeni sa do 50.000 evra.

Skandal je izbio nakon što je italijanska antimonopolska vlast kaznila modnu blogerku Kjaru Feranji sa milion evra i proizvođača kolača Baloco SpA sa 420.000 evra zbog navodnog obmanjivanja potrošača da će deo prihoda od prodaje kolača ići u dobrotvorne svrhe.

Ministar industrije Adolfo Urso istakao je da će novi zakon obavezati proizvođače da jasno naznače informacije na etiketama o tome koliki deo prihoda ide u dobrotvorne svrhe. Ovakav potez vlade ima za cilj da osigura transparentnost i da zaštiti potrošače od prevara koje uključuju lažno predstavljanje dobrotvornih aktivnosti.

Skandal je pokrenuo raspravu o ulozi influensera u promociji proizvoda i o potrebi za jasnim pravilima koja regulišu takve aktivnosti. Otkako je otkriven slučaj božićnih kolača, sve više poslova koji uključuju influensere sa različitim kompanijama dovedeno je pod lupu, a stroge kazne mogu poslužiti kao snažno upozorenje svima koji se bave ovakvim praksama.