Italijanska premijerka kritikuje Stellantis zbog smanjenja industrijskog otiska Italije

Italijanska premijerka kritikuje Stellantis zbog smanjenja industrijskog otiska Italije

Italijanska premijerka Đorđa Meloni iznela je kritike na račun proizvođača automobila Stellantis, optužujući ih za oslabljivanje industrijskog prisustva Italije nakon spajanja sa PSA Peugeot-om.

U govoru u parlamentu, Meloni je istakla da je proizvodnja motornih vozila u Italiji drastično opala, te da je Stellantis ukinuo 7.000 radnih mesta od spajanja. Ona je naglasila važnost proizvodnje vozila u Italiji, ističući da automobili koji se reklamiraju kao italijanski dragulji treba da budu proizvedeni upravo u Italiji.

Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, odgovorio je na Melonijeve kritike, ističući posvećenost italijanskih radnika i ulaganja kompanije u italijanske operacije. Tavares je naglasio da je proizvodnja u Italiji porasla za skoro 10 odsto prošle godine, doprinoseći italijanskom trgovinskom bilansu.

Stručnjak za automobilsku industriju, Frančeso Cirpoli, istakao je da je usledio pad proizvodnje automobila u Italiji uprkos ciljevima da se ostvari visok obim proizvodnje. On je takođe primetio da većina vozila koje je proizveo Stellantis u Italiji nosi američki brend Jeep, a ne italijanske brendove kao što su Fiat, Maserati i Alfa Romeo.