Obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama odobrena jednokratna novčana pomoć

Obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama odobrena jednokratna novčana pomoć

Vlada Srbije usvojila je na sednici tri zaključka koji se odnose na podršku države obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama.

Kako se navodi u saopštenju, na sednici je usvojen Zaključak o jednokratnoj novčanoj pomoći porodicama sa decom i ostalima koji su oboleli, a koji predviđa 25.000 dinara po porodici.

„Usvojen je Zaključak o dodeli vaučera osobama koje su obolele od retkih bolesti za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara, kao i Zaključak o dodeli vaučera osobama koje su obolele za rehabilitaciju i rekreaciju u zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju u iznosu od 50.000 dinara“, saopšteno je.

Dijagnozu neke od retkih bolesti u Srbiji ima oko 450.000 osoba, a najviše su pogođena deca, njih čak 75 odsto, dok petu godinu života ne doživi njih 30 odsto, navelo je ranije Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog , navodeći da procene u svetu govore o 350 miliona osoba sa retkim bolestima.

Za većinu retkih bolesti ne postoji lek, pa iz tog razloga odgovarajuće lečenje ili medicinska nega, uz celokupan set podrške kroz različite društvene aktivnosti mogu da poboljšaju kvalitet i dužinu života obolelih, zaključuje se u saopštenju ministarstva.