Ukrajinska manekenka pobedila na izboru za Mis Japana

Ukrajinska manekenka pobedila na izboru za Mis Japana

Ukrajinska manekenka Karolina Šiino izazvala je kontroverzu pobedivši na izboru za mis Japana 2024. Iako je Shiino naturalizovana državljanka Japana, ona nema japansko poreklo i njena pobeda je razbesnela neke gledaoce u etnički homogenoj naciji.

26-godišnja manekenka je u ponedeljak krunisana pobednikom 56. godišnje Velike nagrade za Mis Japana, postavši i prva naturalizovana državljanka Japana – i najstarija žena – kojoj je to uspelo.

Šiino je rođena u Ukrajini od dvoje ukrajinskih roditelja, a preselila se u Japan sa pet godina kada se njena majka ponovo udala.

„Živim kao Japanac, ali bilo je rasnih barijera i mnogo slučajeva u kojima nisam bila prihvaćena“, rekla je ona tokom ceremonije u ponedeljak, prenosi Rojters. „Samo sam ispunjena tolikom zahvalnošću što sam danas zaista prihvaćena kao Japanka“, dodala je, govoreći tečno japanski.

Japanski komentatori na društvenim mrežama bili su manje prihvatajući. „Dakle, neko ko nema ni kapi japanske krvi i nema ni traga japanskosti će predstavljati Japanke?“ napisao je jedan Ks (bivši Tviter) korisnik.

„Ako je bila pola [Japanka], sigurno nema problema. Ali ona je etnički 0% Japanka i nije čak ni rođena u Japanu“, napisao je drugi, dok se jedan korisnik zabrinuo da bi „Japanci prirodno [bili] dobili pogrešnu poruku kada se osoba koja izgleda Evropljanin naziva najlepšom Japankom“.

Neki komentatori su tvrdili da su sudije izabrale Šiino da pošalje signal podrške Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom. „Da je rođena Ruskinja, ne bi pobedila. Nema šanse. Očigledno je da su kriterijumi sada politička odluka. Kakav tužan dan za Japan“, napisala je jedna osoba.

Organizator takmičenja Ai Vada rekao je za Bi-Bi-Si da su sudije odabrale Šiino sa „potpunim poverenjem“. Ukrajinska manekenka „govori i piše na lepom i pristojnom japanskom“, rekla je Vada, nazvavši je „više Japankom nego što smo mi“.

Japan se naširoko smatra etnički najhomogenijom razvijenom zemljom na svetu, i dok njena vlada ne vodi evidenciju o rasi ili etničkoj pripadnosti svojih građana, veruje se da 98% stanovništva zemlje čine etnički Japanci. Iako vlada više ne plaća imigrantske radnike da se vrate u svoje matične zemlje – kao što je to učinila nakon finansijske krize 2008. – imigranti moraju ispuniti stroge kriterijume da bi postali građani, a državljanstvo po rođenju se ne dodeljuje.

Šiino nije prva kontroverzna pobednica titule Mis Japana. Godine 2015, Arijana Mijamoto, čiji su roditelji Japanci i Afroamerikanci, postala je prva biračka žena koja je pobedila na takmičenju, što je pokrenulo nacionalnu diskusiju o tome da li takmičarima mešovitih rasa treba dozvoliti da učestvuju u takmičenju.