Softver pomaže bespilotnim letelicama da obaraju rekorde tokom probnog leta na Arktiku

Softver pomaže bespilotnim letelicama da obaraju rekorde tokom probnog leta na Arktiku

Nakon devet godina posvećenog rada sa bespilotnim letelicama (UAV), partnerstvo između Nacionalnog vojnog univerziteta (NPS) i Naval Research Laboratory (NRL) uspešno je zaključilo krajnji test svojih istraživanja i razvoja u jednom od najizazovnijih okruženja na svetu: Arktičkom krugu.

Tim za saradnju integrisao je najnoviji softver NPS-a za planiranje putanja leta, poznat kao POTION (Optimizacija putanje), sa Vanilla UAV-om koji je razvio i upravlja ga Platform Aerospace. Ova inicijativa je pomerala granice njihovog istraživanja, podvrgavajući kombinaciju Vanilla-POTION rigoroznom testiranju na zahtevnoj severnoj padini Aljaske, što je iskoristilo uski vremenski prozor.

Rezultati arktičkog leta u septembru prevazišli su sva očekivanja, postavljajući nove rekorde u odnosu na prethodne misije. Ovo dostignuće ističe izuzetne mogućnosti kombinacije Vanilla-POTION i označava prekretnicu u unapređenju UAV tehnologije za pomorske operacije kroz dugoročno partnerstvo.

Vođen naporima NPS-a u „letenju sa svešću o energiji“ je vanredni profesor za mašinstvo i vazduhoplovstvo (MAE) dr Vladimir Dobrohodov, koji je započeo svoj rad u NPS-u kao postdoktorski saradnik 2001. godine.

Efikasnost jedrilica se kvantifikuje razumnim korišćenjem energije, što je kontrast borbene efikasnosti primenjene na borbene avione. Tokom devetogodišnje saradnje NPS-a i NRL-a, razvijeni su inovativni pristupi za optimizaciju efikasnosti dugotrajnih aviona.

Bliska saradnja sa profesorima Markom Karpenkom i Kevinom Džonsom iz MAE-a pomogla je u unapređenju energetski optimalnog pristupa, što je rezultiralo softverom POTION. Korišćenje neuronskih mreža za brzo izvršavanje kompleksnog energetskog modela omogućilo je optimizaciju putanje leta Vanilla UAV-a.

Ovaj uspeh predstavlja značajan korak napred u razvoju UAV tehnologije i nagoveštava svetlu budućnost saradnje između NPS-a i NRL-a u oblasti pomorskih operacija.