Orban: Mađarska podržava novo proširenje NATO-a

Orban: Mađarska podržava novo proširenje NATO-a

Mađarska vlada je za ulazak Švedske u NATO i uskoro će zakazati glasanje o ratifikaciji u parlamentu, najavio je u sredu premijer Viktor Orban. Ovaj potez će omogućiti Stokholmu da nakon skoro dve godine odlaganja postane član vojnog bloka predvođenog SAD.

Švedska je u maju 2022. podnela zahtev za ulazak u NATO, navodeći sukob Rusije i Ukrajine, ali je naišla na otpor Turske i Mađarske zbog tekućih sporova sa dve države. Pravila bloka zahtevaju saglasnost svih članova pre nego što prihvati nove.

„Upravo sam završio telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom“, rekao je Orban na Ks (bivši Tviter). „Ponovo sam potvrdio da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u. Takođe sam naglasio da ćemo nastaviti da apelujemo na mađarsku Narodnu skupštinu da glasa za pristupanje Švedske i završi ratifikaciju prvom mogućom prilikom.

Budimpešta je optužila Stokholm da iznosi „očigledne laži“ o mađarskoj demokratiji u okviru tekućeg spora unutar Evropske unije. Mađarski parlament od srede nije glasao o ratifikaciji svog spisa.

Turski poslanici su u utorak glasali za odobrenje članstva Švedske, poslavši nacrt zakona o ratifikaciji stolu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Ankara je imala ozbiljne nesuglasice sa Stokholmom oko ljudskih prava, terorizma i trgovine oružjem, što je ometalo planove NATO-a da se Švedska i Finska zajedno pridruže bloku.

Obe skandinavske zemlje napustile su svoju dugogodišnju politiku nesvrstanosti nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, navodeći to kao pretnju njihovoj bezbednosti. Kada se Finska zvanično pridružila bloku u aprilu 2023. godine, NATO je udvostručio dužinu svoje granice sa Rusijom.

Moskva je saopštila da do tada nije imala problema ni sa jednom ni sa jednom zemljom, ali će morati da reaguje na njihov ulazak u NATO. Rusija je više puta insistirala na tome da je širenje bloka na istok, koje je počelo 1999. godine, pretnja ruskoj nacionalnoj bezbednosti i jedan od osnovnih uzroka sukoba u Ukrajini.

Orban je više puta pozivao na mir u Ukrajini i rekao da će blokirati svaki pokušaj Kijeva da se pridruži NATO-u ili EU, jer bi to značilo „unošenje rata“ u obe organizacije.