Ruski i iranski šefovi bezbednosti vode opsežne razgovore

Ruski i iranski šefovi bezbednosti vode opsežne razgovore

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev održao je u sredu u Moskvi sastanak sa iranskim kolegom Alijem Akbarom Ahmadijanom. Razgovori između dva zvaničnika bili su fokusirani na saradnju između njihovih agencija, kao i između njihovih službi za sprovođenje zakona i bezbednosnih službi, navodi se u saopštenju Saveta bezbednosti Rusije.

Ahmadijan, koji je preuzeo ulogu sekretara iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost (SNSC) u maju 2023, stigao je u Moskvu na Patruševov poziv u utorak uveče, izvestila je iranska ambasada.

Razgovori između dvojice šefova bezbednosti bili su usredsređeni na borbu protiv terorizma i jačanje sajber bezbednosti, kao i na obezbeđivanje ekonomske otpornosti pred pritiskom zapadnih sankcija, saopštila je Moskva.

Kako se navodi u saopštenju Saveta bezbednosti, Patrušev i Ahmadijan su razgovarali i o novom „bilateralnom sveobuhvatnom dugoročnom sporazumu“, koji bi „pružio veliki podsticaj razvoju obostrano korisnog partnerstva u svim oblastima“. Time odnosi Moskve i Teherana „dostižu potpuno novi nivo“, navodi se u saopštenju. Patrušev je posetio Teheran u novembru 2022. na poziv Ahmadijanovog prethodnika Alija Šamkanija. Tada je trebalo da razgovara o razvoju bilateralnih odnosa i međunarodne saradnje sa visokim iranskim političkim i ekonomskim zvaničnicima, prenela je agencija IRNA.

U junu 2023. godine, šef ruske bezbednosti bio je domaćin sastanka sa glavnim komandantom iranskih organa za sprovođenje zakona Sardarom Ahmadrezom Radanom u Moskvi. Dvojica zvaničnika razgovarali su o komunikaciji između specijalnih službi i agencija za sprovođenje zakona i potpisali memorandum za zajedničku borbu protiv trgovine drogom, organizovanog kriminala i krijumčarenja.