Ostin: Pentagon ostaje bez novca za Ukrajinu

Ostin: Pentagon ostaje bez novca za Ukrajinu

Vladi SAD je ponestalo novca za pomoć Ukrajini, tako da Vašington više ne može da snabdeva Kijev projektilima i municijom istim tempom kao pre godinu dana, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

SAD su ostale bez novca da pomognu Ukrajini, ne mogu trenutno da pošalju rakete i municiju u Kijev u istim količinama kao pre godinu dana. „Zato pozivam ovu grupu da kopa duboko kako bi Ukrajini obezbedila spasonosnije kopnene sisteme protivvazdušne odbrane i presretače“, rekao je Ostin, pozivajući Kontakt grupu za odbranu Ukrajine da pokrije potrebe Kijeva dok zakonodavci u Vašingtonu ne odobre relevantne zakonodavne inicijative.

AP takođe citira izjavu Ostinove pomoćnice sekretara odbrane za međunarodne poslove, Seleste Valander, koja je rekla da ukrajinsko Ministarstvo odbrane dobija izveštaje sa linija fronta da „jedinice nemaju zalihe i zalihe municije koje su im potrebne“.

„To je jedan od razloga zašto smo se fokusirali na potrebu da odgovorimo na pitanja Kongresa, kako bi oni mogli da krenu napred u odluci da donesu“ zakon uz pomoć, dodao je Valander.

Kako je ranije preneo Ukrinform, portparol Pentagona general Pat Rajder rekao je 23. januara nakon virtuelnog sastanka Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, poznate kao „Ramštajn format“, da je Grupa izdvojila ukupno preko 80 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i nastavlja kolektivni napori da se obezbedi neprekidna podrška zaraćenoj naciji.

Istovremeno, američki Kongres se još uvek bori da dogovori uslove za odobrenje dodatnog zahteva predsednika Džoa Bajdena za finansiranje nacionalne bezbednosti, koji uključuje preko 60 milijardi dolara pomoći za odbranu Ukrajini.