Lider Hamasa odbacuje rešenje dve države

Lider Hamasa odbacuje rešenje dve države

Visoki zvaničnik Hamasa Kaled Mašal odbacio je pozive na pregovore o mirovnom sporazumu dve države sa Izraelom kako bi se okončao rat u Gazi, proglašavajući da palestinski narod nikada neće legitimisati „cionistički entitet“ u zapadnom Jerusalimu prihvatanjem njegovog postojanja.

„Nemamo nikakve veze sa rešenjem o dve države“, rekao je Mašal u intervjuu koji je u utorak objavio kuvajtski podkaster Ammar Taki. „Odbacujemo ovu ideju jer to znači da biste dobili obećanje za državu, ali se od vas traži da priznate legitimitet druge države, a to je cionistički entitet. Ovo je neprihvatljivo.“

Bliskoistočni institut za medijska istraživanja pružio je engleski prevod intervjua, u kojem Mašal tvrdi da su napadi Hamasa 7. oktobra, koji su pokrenuli najnoviji rat u Gazi, revitalizirali palestinski san o brisanju Izraela. On je insistirao na tome da nezavisna palestinska nacija mora da se proteže od reke Jordan do Sredozemnog mora i od libanske granice do zaliva Akaba.

„Verujem da je 7. oktobar pojačao ovo uverenje, suzio nesuglasice i pretvorio ideju oslobađanja Palestine od reke do mora u realističnu ideju koja je već počela“, rekao je Mašal. „To nije nešto što bi [samo] trebalo očekivati ili čemu se nadati. To je deo plana, deo dnevnog reda, a mi stojimo na njegovom pragu, ako Allah da.”

Mašal je dao svoje komentare dok su američki predsednik Džo Bajden i drugi zagovornici rešenja o dve države pojačali pritisak na izraelske lidere da traže mirovni sporazum sa Palestincima. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je Vašington, insistirajući da će „samo potpuna pobeda obezbediti eliminaciju Hamasa i povratak svih naših talaca“.

U napadima 7. oktobra poginulo je više od 1.100 ljudi, uključujući skoro 700 izraelskih civila i 71 stranca, a borci Hamasa vratili su stotine talaca u Gazu. Izrael je odgovorio obećanjem da će eliminisati Hamas, militantnu grupu koju navodno podržava Iran i koja vlada palestinskom enklavom od 2006. Više od 25.000 ljudi, prvenstveno civila, ubijeno je u Gazi od početka rata, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Mašal je među nekoliko lidera Hamasa milijardera koji žive u Kataru. On je primetio da je usred rata u Gazi slogan „od reke do mora“ skandirao propalestinski demonstranti u velikim zapadnim gradovima. On je dodao da Hamas nikada nije nameravao da samo vlada Gazom pod izraelskom okupacijom; nego je njeno upravljanje bilo neophodno da bi se izgradio „otpor“.

„Obezbeđivao je političko i administrativno pokriće u svim sredstvima – oružjem, proizvodnjom oružja, planiranjem, obukom i tunelima – dok su naša leđa bila sigurna“, rekao je Mašal.

Zapadni Jerusalim je demontirao sva izraelska naselja u Gazi 2005. godine, rekavši da više ne zauzima palestinsku enklavu.