Slovački premijer insistira na potrebi da se pronađe mirno rešenje za Ukrajinu

Slovački premijer insistira na potrebi da se pronađe mirno rešenje za Ukrajinu

Slovački premijer Robert Fico obećava da će podržati Ukrajinu, ali nastavlja da insistira da ne vidi vojno rešenje za „sukob“ i poziva druge strane da poštuju njegov stav.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u sredu u Berlinu.

Fico, koji je ranije danas razgovarao sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom, ponovio je činjenicu da po nekim pitanjima Bratislava i Kijev imaju prilično različite stavove, što je i potvrđeno tokom njegovih razgovora u Užgorodu, ali o mnogim temama postoji potpuno razumevanje među stranama. .

„Ne verujemo da se ovaj sukob može rešiti vojnim putem“, rekao je Robert Fico i dodao da je od ukrajinskog kolege čuo samo planove za nastavak rata, dok je i sam veliki pristalica miroljubivih inicijativa. On je dodao da podržava mirovni plan predsednika Zelenskog, iako ga smatra nerealnim.

Slovački političar se požalio da njegova zemlja, kao sused Ukrajine, „možda gleda iz malo drugačijeg ugla, neke stvari vidi drugačije od drugih“, ali po nekim pitanjima stav Slovačke ne nailazi na razumevanje na međunarodnom planu.

Ali uprkos svim problemima, uveravao je Fico, Slovačka nastoji da pomogne Ukrajini da postane demokratska i prosperitetna nacija. To neće ometati odobravanje paketa finansijske pomoći EU, a takođe želi da Ukrajina postane članica EU, uverio je on.

Ali, naravno, govorimo o tome da Ukrajina mora da ispuni kriterijume iz Kopenhagena, mora da bude spremna, jer nespremna zemlja može samo da donese dodatne poteškoće EU, a ne koristi“, dodao je političar.

Premijer se kategorički nije složio sa kritikama koje su mu uputili (izneli su ih nemački novinari) da Fico navodno predstavlja „Putinovu petu kolonu“. On je uveravao da fokus njegovog interesovanja kao suverenog političara nije Rusija i da njegova pozicija nije ni proukrajinska ni proamerička, već proslovačka. Istovremeno, premijer je priznao da neki njegove izjave doživljavaju kao „kontroverzne” i zamolio da se „poštuju druga mišljenja”.

Nemačka kancelarka je zahvalila svom kolegi na spremnosti da podrži Ukrajinu u budućnosti, na pomoći koju Slovačka, kao neposredni sused, pruža Ukrajini, posebno u prihvatanju raseljenih Ukrajinaca. On je takođe napomenuo da se centar za održavanje vojne opreme donirane Ukrajini nalazi u Slovačkoj. Šolc je takođe rekao da planira proširenje čvorišta za održavanje i popravku.

Fico je sa svoje strane rekao da vidi veliki potencijal za saradnju između Slovačke i Nemačke u sektoru odbrane, hvaleći se više odbrambenih preduzeća koja se nalaze u njegovoj zemlji.

„Na stolu su dve ili tri konkretne ideje koje želimo da istražimo, konkretno u industriji naoružanja“, rekao je šef slovačke vlade.

Tokom večere, koja je održana nakon brifinga, dva šefa vlada su, pored pitanja bilateralne saradnje, razgovarala i o temama o kojima će se razgovarati na Evropskom savetu 1. februara.

Ujutro 24. januara u Užgorodu su razgovarali šefovi vlada Ukrajine i Slovačke.