65 ukrajinskih ratnih zarobljenika poginulo u avionskoj nesreći

65 ukrajinskih ratnih zarobljenika poginulo u avionskoj nesreći

U razarajućem incidentu u sredu, ruski teški transportni avion IL-76 srušio se u Belgorodskoj oblasti, svega 90 km od ukrajinske granice. Navodno je avion prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnih osoba, namenjenih razmeni zarobljenika sa Kijevom. Pad je rezultirao tragičnom smrću svih putnika, uključujući šest članova posade i tri prateća osoblja.

Detalji pada: IL-76 vojni transportni avion srušio se i eksplodirao u polju blizu sela Yablonovo u Korochanskom okrugu Belgorodske oblasti. Video snimci incidenta pojavili su se na društvenim mrežama, zabeležavajući strašan trenutak. Srećom, pad nije prouzrokovao štetu strukturama ili pojedincima na zemlji.

Tvrdnje ruskog Ministarstva odbrane: Rusko Ministarstvo odbrane brzo je tvrdilo da je avion oboren od strane snaga Kijeva. Prema njihovom saopštenju, avion je oboren pomoću sistema za protivvazdušnu odbranu, pri čemu su navodno lansirane dve ukrajinske rakete iz sela Liptsy u oblasti Kharkov.

Kontradiktorne izveštaje: Ukrajinski mediji su prvobitno izvestili da su njihove snage oborile avion, pozivajući se na potvrdu od strane vojske u Kijevu. Međutim, kasnije su povukli tu izjavu, potvrđujući samo saznanje o padu, ali bez potvrde prisustva ukrajinskih ratnih zarobljenika. Zapadni medijski izvori, uključujući Radio Liberty, priznali su planiranu razmenu zarobljenika, ali nisu pružili dalje detalje.

Međunarodna reakcija: Reakcija Rusije na incident bila je snažna. Šef Odbora za odbranu Državne Dume, Andrey Kartapolov, sugerisao je na upotrebu zapadnih sistema protivvazdušne odbrane u napadu i predložio obustavu daljih pregovora o razmeni zarobljenika sa Kijevom. Predsednik Državne Dume Vyacheslav Volodin pozvao je ruske zakonodavce da se zvanično obrate Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj, pozivajući ih da prestanu podržavati „nacistički režim“ u Kijevu.

Stav Ukrajine: Ukrajinska obaveštajna služba potvrdila je planiranu razmenu zarobljenika, dok je Koordinacioni štab za pitanja ratnih zarobljenika izbegao potvrdu planirane razmene, upozoravajući na oprez u vezi sa spekulacijama. Vlada Ukrajine takođe optužuje Rusiju za sprovođenje specijalnih informacionih operacija radi destabilizacije ukrajinskog društva.

Buduće implikacije: Bivši predsednik Rusije Dmitry Medvedev nagađao je o unutrašnjim političkim nemirima u Kijevu, sugerirajući da je obaranje IL-76 rezultat sukoba „neo-nacističkih elita“. Rusko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je sumnju u vezi sa budućim sporazumima sa Kijevom, ističući pretnju režima Zelenskog, podržanog od strane SAD i saveznika NATO-a.

Dok se istrage odvijaju, ovaj tragičan incident dodatno je povećao tenzije između Rusije i Ukrajine, s obe strane pružajući kontradiktorne priče o okolnostima oko pada aviona.