Kipar spasio 60 sirijskih migranata iz klimavog čamca nakon 6 dana na moru

Kipar spasio 60 sirijskih migranata iz klimavog čamca nakon 6 dana na moru

Kiparska policija spasila je 60 sirijskih migranata iz klimavog drvenog čamca koji je bio na moru šest dana, a pet maloletnika je moralo da bude hospitalizovano, od kojih troje na intenzivnoj nezi, saopštile su u sredu vlasti.

Migranti su pronađeni oko 55 kilometara od jugoistočnog vrha ove ostrvske države i izgleda da im je ponestalo hrane i vode, rekli su zvaničnici.

Policijski i vojni helikopteri su prvo odvezli troje dece i jednu odraslu osobu u bolnicu nakon što je trgovački brod u prolazu obavestio kiparske vlasti o prisustvu čamca pored obale ostrva pre zore.

Portparol zdravstvenih službi Charalambos Charilaou rekao je za Asošijeted pres da su tri maloletnika u kritičnom stanju, a dvojica se vode kao ozbiljna. Odrasla osoba koja je prevezena u bolnicu je zbrinuta od hipotermije i puštena je.

Policajci su na patrolnom brodu koji je presreo čamac sa migrantima zbrinuli još tri odrasle osobe koje su imale slomljene kosti, saopštila je policija.

Čamac je odvučen u luku, a preostalim migrantima je pružena medicinska pomoć.

Vlasti su saopštile da je čamac isplovio iz Libana 18. januara.

Libanski advokat koji prati migrantska pitanja u svojoj zemlji rekao je da je brod nestao od njegovog polaska sve dok nije stigao na Kipar. On je rekao da su migranti u lošem stanju jer danima nisu jeli.

Obala Libana je oko 168 kilometara (105 milja) od Kipra.

Predsednik Kipra Nikos Hristodulides zahvalio je vlastima na brzoj reakciji u spasavanju migranata. Ali on je rekao da libanska vlada treba da preduzme mere da obuzda ove odlaske „jer znamo da su to Sirijci koji ovde dolaze iz Libana“.

Iako su ukupan broj dolazaka migranata na Kipar značajno opao, dolasci morskim putem su se skoro učetvorostručili sa 937 u 2022. na 3.889 u 2023., pri čemu su skoro svi migranti Sirijci, prema zvaničnim podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

U pisanoj izjavi, kiparski ministar unutrašnjih poslova Konstantinos Joanu rekao je da je dolazak broda „nesrećni dokaz“ o tome kako lanci krijumčarenja ljudi ugrožavaju živote prisiljavajući migrante da putuju neprikladnim plovilima.

Joanu je rekao da je iz tog razloga rekao komesarki za unutrašnje poslove Evropske unije Ilvi Johanson tokom njene nedavne posete Kipru o hitnoj potrebi da EU sastavi jedinicu sastavljenu od članova Evropola, libanskih zvaničnika i kiparske policije koja će deliti granice Libana.

On je rekao da će ponovo predložiti EU da ponovo proceni bezbednost određenih oblasti unutar Sirije kako bi omogućila repatrijaciju sirijskih migranata kada se u četvrtak sastane sa kolegama ministrima unutrašnjih poslova EU u Briselu.