Evropska industrija bicikala nailazi na udarce kako se ludilo za biciklizmom hladi

Evropska industrija bicikala nailazi na udarce kako se ludilo za biciklizmom hladi

Na sajmu bicikala u Štutgartu, strmi popusti na potpuno nove modele nagoveštavaju previranja u industriji sada kada je ludilo za biciklizmom izazvano pandemijom izbledelo.

Smanjenje cena od 20 do 30 odsto nije bilo nečuveno na ovomesečnom događaju u gradu na jugozapadu Nemačke, gde su prodavci pokušavali da istovare višak zaliha suočeni sa padom potražnje.

Davno su prošli dani kada su gašenja vezana za COVID inspirisala porast prodaje bicikala u periodu 2020-2022, dok su ljudi tražili više rekreacije na otvorenom ili pokušavali da izbegnu korišćenje javnog prevoza.

U kompaniji Electrolite, kompaniji koja proizvodi električne bicikle po meri u južnoj Nemačkoj, porudžbine su skočile za 50 odsto tokom pandemije, a kupci su se suočili sa višemesečnim čekanjem zbog poremećaja u globalnim lancima snabdevanja.

Ali danas je raspoloženje veoma drugačije.

„Rat između Rusije i Ukrajine je odigrao svoju ulogu, jer je visoka inflacija navela ljude da dvaput razmisle pre nego što potroše svoj novac“, rekao je Oliver Arlt, menadžer prodaje u Electrolite-u.

Prodaja u kompaniji pala je za 15 odsto prošle godine.

„Tržište se trenutno mnogo menja“, rekao je Burkhard Štork, predsednik nemačkog udruženja biciklista ZIV.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, prodaja konvencionalnih bicikala opala je za 20 odsto u prvih pet meseci 2023. u poređenju sa periodom godinu dana ranije, navodi ZIV.

Prodaja e-bicikala pala je za 12 odsto.

Stork očekuje da će 2024. biti „teška“ godina za industriju. Očekuje se i manje novih lansiranja jer proizvođači pokušavaju da produže vek trajanja neprodatih modela.

Podstaknuti brzim rastom biciklizma tokom pandemije i želeći da preduprede sve buduće probleme u lancu snabdevanja, mnogi igrači u industriji povećali su svoje porudžbine tokom procvata.

Opadajuća potražnja je sada neizbežno dovela do prevelikih zaliha, ostavljajući proizvođačima i trgovcima malo izbora osim da pribegnu popustima.

Andreas Gutacker, koji upravlja prodavnicom bicikala i veb-sajtom za onlajn prodaju, rekao je da sajt koristi algoritam za ponovno utvrđivanje cena koji skenira ponude konkurenata i „automatski snižava našu cenu“, rekao je on.

Pad cena do 20 odsto za e-bicikle i čak 30 odsto za konvencionalne bicikle je bio moguć, rekao je on AFP-u na industrijskom događaju u Štutgartu.

Švajcarski proizvođač e-bicikala Flier, koji je takođe prisustvovao sajmu, snizio je cene od 10 do 15 odsto u poslednjih šest meseci.

Pad industrije je već izazvao žrtve, uključujući bankrot popularnog holandskog proizvođača e-bicikala VanMoof prošle godine visokog profila.

Mlada kompanija, ponekad nazvana „Tesla e-bicikala“, nikada nije bila profitabilna, istakao je Stork. „Onda kada je kriza udarila, banke su odbile da nastave dalje“, rekao je on za AFP.

Nemačka grupa Internetstores, iza velikih onlajn prodavaca kao što su Fahrrad.de i vodeći francuski prodavac bicikala na mreži Probikeshop, podnela je zahtev za stečaj nakon što je matična kompanija Signa Sports United upala u finansijske probleme.

Nemački brend Ghost Bikes, u vlasništvu holandske Accell Group, je u međuvremenu krajem prošle godine najavio da će zatvoriti svoju bavarsku fabriku i preseliti proizvodnju na lokacije u Turskoj i Mađarskoj.

Industrijski stručnjaci su ipak zvučali kao optimizam za budućnost.

„Ovo je prelazni period i biće potrebno oko godinu dana da se čiste zalihe“, rekao je Manuel Marsilio iz Konfederacije evropske biciklističke industrije (CONEBI).

Prodaja „trebalo bi da poraste veoma snažno krajem 2024., početkom 2025.“, rekao je on za AFP, napominjući da je „tržište i dalje veće nego 2019. godine, pre pandemije“.