Istraživači otkrili tajnu: Zašto šargarepe postaju savitljive ako se predugo ne jedu

Istraživači otkrili tajnu: Zašto šargarepe postaju savitljive ako se predugo ne jedu

Na Univerzitetu Bat, student mašinstva Ngujen Vo-Bui sproveo je revolucionarno istraživanje o korjenastom povrću koje je oduševilo naučnu zajednicu. Ngujenovo istraživanje, koje je objavljeno u Royal Society Open Science, razotkrilo je tajnu nauke o pripremi popularnog korjenastog povrća, šargarepe, i kvantifikovalo procese koji dovode do njenog uvijanja ako se predugo ne jede.

Istraživanje je sprovedeno u izazovnim uslovima pandemije COVID-19 2021. godine, kada su laboratorije bile nedostupne. Ipak, Ngujen je koristeći modele konačnih elemenata, obično korištene u građevinarstvu, uspeo da identifikuje ključne faktore koji utiču na dugovečnost šargarepe. Zaključci istraživanja pružaju novi uvid u procese starenja ovog povrća i mogućnosti za produženje njegovog jestivog životnog veka.

Studija je otkrila da su rezidualni stres i dehidracija ključni faktori koji dovode do uvijanja šargarepe. Kroz karakterizaciju, analitičko modeliranje i verifikaciju, Ngujen je pokazao da je razlika u čvrstoći između spoljnog sloja šargarepe i centralne vene glavni uzrok ovog fenomena. Preporuke istraživačkog tima proizvođačima uključuju manipulaciju šargarepom u određenim uslovima kako bi se sačuvala njena prirodna svojstva i produžio jestivi životni vek.

Ovo istraživanje pruža novu metodologiju za predviđanje deformacije korjenastog povrća i otvara vrata za primenu sličnih principa u dizajniranju ambalaže i procesa rukovanja hranom. U konačnici, razumevanje ponašanja šargarepe može doprineti smanjenju bacanja hrane i unapređenju održivosti u proizvodnji hrane.

Dr Elise Pegg, viši predavač na Univerzitetu Bat i jedan od autora istraživanja, ističe: „Ovo istraživanje je korak napred ka razumevanju procesa starenja šargarepe i mogućnostima za produženje njenog jestivog životnog veka. Razumevanje ovih procesa može nam pomoći da dizajniramo i proizvodimo proizvode sa većom izdržljivošću i smanjimo bacanje hrane.“