Kliničko ispitivanje otkriva da kombinovana hormonska terapija pruža vrhunski tretman raka prostate

Kliničko ispitivanje otkriva da kombinovana hormonska terapija pruža vrhunski tretman raka prostate

Kombinovanje lekova koji blokiraju testosteron kod pacijenata sa relapsom raka prostate sprečava širenje raka bolje od lečenja jednim lekom, pokazalo je kliničko ispitivanje faze 3 koje su vodili istraživači UC San Francisco sa više institucija.

Ovaj pristup može produžiti vreme između iscrpljujućih tretmana lekovima bez produžavanja vremena potrebnog za oporavak od svakog tretmana.

Rak prostate pogađa 1 od 8 muškaraca i uzrokuje 34.000 smrti svake godine u Sjedinjenim Državama. Obično se leči jednim od nekoliko lekova za snižavanje testosterona u određenom vremenskom periodu.

„Ovo doprinosi rastućem broju dokaza u korist intenzivnije terapije blokiranja testosterona kod pacijenata sa većim rizikom od raka prostate“, rekao je Rahul Aggarval, MD, profesor na UCSF School of Medicine i glavni autor rada.

Nalazi istraživača objavljeni su 23. januara 2024. u časopisu Klinička onkologija. Oni su prvi put objavljeni u septembru 2022. godine na godišnjem sastanku Evropskog društva za medicinsku onkologiju.

Nova studija se fokusirala na pacijente koji su imali operaciju raka prostate, a ipak se rak ponovo javio i otkriven je naglim skokom nivoa u krvi proteina koji se zove prostata-specifični antigen (PSA).

„Posmatrali smo pacijente koji su imali brz porast PSA – indikator višeg rizika oblika relapsa raka prostate“, rekao je Aggarval. „Naš cilj je bio da testiramo nekoliko različitih strategija hormonske terapije kako bismo pronašli najbolji pristup u smislu odlaganja progresije raka.“

Između 2017. i 2022. godine, 503 pacijenta su nasumično raspoređena da uzimaju jednu terapiju za snižavanje testosterona koju je izabrao njihov onkolog, ili da je kombinuju sa jednim ili dva druga leka za snižavanje testosterona. Dodatni lekovi su već bili odobreni od strane FDA za druge vrste raka, ali nisu bili testirani na ovaj način kod raka prostate.

Bolesnici su na dodeljenoj terapiji ostali godinu dana. Bilo da se daju pojedinačno ili u kombinaciji, lekovi su izazvali pad njihovog testosterona. To je kočilo njihov rak, ali je takođe izazvalo umor, talase vrućine, smanjen libido i druge probleme kod pacijenata, kaže Agarval.

U poređenju sa pacijentima sa karcinomom prostate koji su primili samo jednu terapiju tokom godine lečenja, pacijenti koji su primali jedan ili dva dodatna leka ostali su bez raka, sa niskim nivoom PSA, duže.

Kada su prestali sa tretmanom, pacijenti koji su uzimali kombinovane terapije videli su da se nivo testosterona oporavlja jednako brzo kao i drugi koji su uzimali samo jedan lek.

Istraživači prate detaljniju analizu o tome kako su pacijenti prošli na različitim tretmanima – koje su neželjene efekte iskusili i koliko dugo, i kako su se uopšte osećali dok su se oporavili.

„Nove terapije raka moraju da preuzmu visoku letvicu da bi došle do pacijenata“, rekao je Agarval. „Sa dokazima u ovoj studiji i drugim, kombinovanu hormonsku terapiju treba smatrati standardom nege kod pacijenata sa rakom prostate sa visokim rizikom od recidiva nakon prethodnog lečenja.“