Šta žene žele da vide u aplikacijama za zdravlje u trudnoći

Šta žene žele da vide u aplikacijama za zdravlje u trudnoći

Digitalne zdravstvene intervencije, kao što su mobilne aplikacije, sve više se posmatraju kao potencijalni načini za podsticanje promene ponašanja kako bi se poboljšali zdravstveni rezultati u oblastima uključujući ishranu, vežbanje i san. Među ženama u trudnoći, pre ili posle trudnoće, zdravi stilovi života i ponašanja su od ključnog značaja za majku i dete.

Međutim, korišćenje digitalnih zdravstvenih rešenja takođe nosi izazove u postizanju i održavanju dugoročnih promena u načinu života, zbog poteškoća u pridržavanju predloženih procedura i zamora korisnika. Stoga je ključno uključiti korisnike tokom procesa razvoja ovih rešenja, kako bi se postigao potencijalno dugoročniji uticaj i poboljšalo zdravlje pacijenata.

Multidisciplinarni tim koji se sastoji od akušera, ginekologa, pedijatara i biomedicinskih inženjera sa Nacionalnog univerziteta Singapura (NUS), Medicinskog fakulteta Iong Loo Lin (NUS Medicina), Nacionalnog univerzitetskog zdravstvenog sistema (NUHS) i Nacionalne univerzitetske bolnice (NUH), je otkrio da su sposobnost personalizacije korisničkog iskustva i lokalizovani sadržaj ključne determinante za efikasnost i održivost digitalnih zdravstvenih rešenja koja podržavaju žene od pre do trudnoće.

Ovi nalazi su objavljeni u npj Digital Medicine i uključuju uvide iz intervjua obavljenih sa 44 žene u različitim fazama plana za rađanje, uključujući pre začeća, trudnoću i nakon rođenja.

Dr V Vien Lee, naučni saradnik na Institutu za digitalnu medicinu (VisDM) pri NUS Medicine, i prvi autor studije, rekao je: „Žene koje pokušavaju da zatrudne, koje su trudne ili koje su nedavno rodile imaju jedinstvene putovanja i žele digitalne zdravstvene intervencije prilagođene njihovom putovanju. Deo prilagođavanja intervencije uključuje pružanje zdravstvenih informacija u pravo vreme i deljenje anegdota žena koje imaju slična iskustva.“

Istraživački tim je identifikovao neke primere koji su dalje elaborirali ove dve ključne odrednice. Prvi – personalizacija – uključuje sledeće primere:

Za drugu odrednicu lokalizovanog sadržaja, primeri uključuju:

Profesor Dean Ho, direktor VisDM-a, koji je zajedno vodio studiju, rekao je: „Faktori identifikovani u našoj studiji pružaju sveobuhvatan pogled na prioritete učesnika, koji bi mogli poslužiti kao moćan okvir za efikasna rešenja koja se razvijaju sa korisnikom. na umu.“

„Digitalna zdravstvena rešenja treba da budu duboko kontekstualizovana potrebama korisnika. Stoga je ova studija imala za cilj da zaista razume šta trudnice u Singapuru žele i šta im je potrebno u digitalnom rešenju“, dodala je dr Agata Blasiak, docent za istraživanje u VisDM-u, i ko-korespondent autor studije.

Tim se nada da će rezultati studije informisati ključne agente i strane u digitalnom zdravstvenom ekosistemu o tome kako da najbolje razviju rešenja usmerena na korisnike za žene u različitim fazama trudnoće, da se pozabave specifičnim problemima i pruže informacije koje su korisne u pravom trenutku.