Zašto se mlade žene sa multiplom sklerozom suočavaju sa zdravstvenim disparitetima

Zašto se mlade žene sa multiplom sklerozom suočavaju sa zdravstvenim disparitetima

Dok nedavne terapije imaju potencijal da zaustave ili odlože napredovanje multiple skleroze, nova studija pokazuje da mlade crnkinje i latinoameričke žene prolaze gore od mladih belkinja.

Žene iz manjinskih zajednica češće imaju uznapredovalu bolest i suočavaju se sa većim izazovima u trudnoći, objavili su istraživači u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Neurologija.

Istraživači su pratili medicinske kartone u devet centara za MS širom zemlje za 294 žene čije su trudnoće rezultirale živorođenim. Otprilike polovina pacijenata su bili belci, nešto više od jedne četvrtine su bili crnci, a ostatak su bili Hispanoamerikanci.

Istraživači su otkrili da je blizu 95% učesnika imalo MS sa relapsom, najčešći tip bolesti u kojoj se pojave smenjuju sa periodima oporavka. Kod MS, koja pogađa pretežno žene, imuni sistem napada mijelin, zaštitni omotač nervnih vlakana, ometajući nervne impulse. Simptomi MS uključuju probleme sa crevima i bešikom, bol i poteškoće sa vidom i hodanjem.

„Otkrili smo da su crnkinje i latinoameričke žene suočene sa socioekonomskim nedostacima koji bi verovatno imali negativan uticaj na njihovo zdravlje“, rekao je stariji autor Rajli Bov, MD, sa Odeljenja za neurologiju UCSF-a i Instituta za neuronauke Veill. „U vreme začeća, veća je verovatnoća da će živeti u naseljima sa nedostatkom resursa, da će biti nezaposleni i manje je verovatno da će imati privatno zdravstveno osiguranje.

Crnkinje i Hispanoamerikanke imale su 31, odnosno 30 godina u vreme začeća — mlađe od belkinja, koje su imale 34 godine. Žene iz manjine imale su proširenu skalu statusa invaliditeta (EDSS) rang od 1,5, što odgovara simptomima u više od jedan funkcionalni sistem. Bele žene su imale prosečnu EDSS ocenu 1, što je ekvivalent simptomima u jednom funkcionalnom sistemu kao što su vid, creva i bešika, ili ravnoteža i koordinacija.

Žene iz manjina su takođe imale veći nivo upale i pre i posle trudnoće, što je pokazatelj da su bile podložnije gubitku mijelina i povredi osnovnog aksona, dela nervnih ćelija, što predstavlja progresiju bolesti. Međutim, nisu identifikovane značajne rasne razlike u njezi MS, uključujući vrstu propisanog tretmana i način na koji je bolest upravljana pre i posle trudnoće, rekao je Bove.

„Programi finansijske pomoći kompanija za lekove za pacijente sa niskim primanjima mogu im omogućiti pristup efikasnijim terapijama“, rekao je Bove. Ali nije bilo podataka o drugim faktorima koji bi mogli da utiču na ishod, „kao što su rasizam među kliničarima, ozbiljnost pratećih zdravstvenih stanja i pristup stručnjacima, kao što su konsultanti za laktaciju“, rekla je ona.

Istraživači su otkrili da žene iz manjina imaju nešto manje šanse da dobiju 14-nedeljni ultrazvuk, crnkinje imaju više nego dvostruko veću verovatnoću da će se podvrgnuti hitnom carskom rezu u odnosu na latinoameričke žene, a žene iz manjina imaju veću verovatnoću da rađaju bebe niže porođajne težine. Sve tri grupe su imale sličnu stopu dojenja, što štiti od relapsa MS, ali bele majke su dojile 6 meseci, u odnosu na 4,5 meseca za majke iz manjina.

„Ono što vidimo je da nedovoljno zastupljene žene sa MS započinju trudnoću sa većim invaliditetom i manje resursa zdravstvene zaštite“, rekao je Bove. „Naši nalazi naglašavaju važnost razmatranja rasne etničke pripadnosti i invaliditeta kod žena sa MS. Oni takođe sugerišu da socioekonomske prilike, a ne briga vezana za MS, mogu postaviti osnovu za disparitete u ishodima MS.“