Naučnici prikazuju rastuće vremenske ekstreme na morskim antarktičkim ostrvima

Naučnici prikazuju rastuće vremenske ekstreme na morskim antarktičkim ostrvima

Naučnici iz British Antarctic Survey-a otkrili su da se broj toplih vremenskih događaja na Južnim Orknejskim ostrvima značajno povećao u učestalosti u poslednjih 75 godina. Koristeći novodostupne istorijske podatke, naučnici su identifikovali atmosferske faktore koji stoje iza toplih događaja u regionu, bacajući novo svetlo na trendove klimatskih promena koji utiču na subantarktička ostrva.

Naučnici su otkrili da su topli trendovi na ovim ostrvima usko povezani sa povećanjem ekstremnih toplih događaja. Ovi ekstremni vremenski događaji su generisani anomalnim obrascima atmosferske cirkulacije velikih razmera. Istraživači su objavili dva rada.

Atmosferske reke — dugačke, uske perjanice vodene pare u atmosferi — pokupile su i zatim prenele veliku količinu toplote i vodene pare iz tropskog ili suptropskog okeana. Oni su bili u interakciji sa planinskom topografijom Južnih Orkniskih ostrva, što je dovelo do povećanog topljenja leda i snega u regionu.

Izolovana i planinska ostrva Južna Orknejska ostrva su važna za antarktičke ekološke sisteme i biodiverzitet, a ekstremno toplog vazduha iznad ovih ostrva moglo bi da dovede do promene ekosistema. Ostrva su takođe okružena vodama zone ušća Veddell-Scotia—dinamične i produktivne vode koje utiču na globalnu cirkulaciju okeana.

Hua Lu, vodeći autor oba rada, rekao je: „Trendovi zagrevanja koje smo otkrili imaju stvarne implikacije na osetljivu biodiverzitet Južnih Orkniskih ostrva. Ostrvo Signi podržava jedan od najbogatijih i najraznovrsnijih ekosistema u Južnom okeanu. Iako su ovi ostrva su udaljena i izolovana, ona pokazuju kako nas klimatski sistemi na Zemlji povezuju sve. Kako se istorijski klimatski obrasci menjaju, moramo biti spremni za udarni uticaj na prirodno okruženje i ljude širom sveta.“

Nalazi su neki od ranih rezultata programa SURFEIT, koji ima za cilj da poboljša naučne modele interakcije između atmosfere, vode, snega i leda, i naše sposobnosti da predvidimo ekstremne vremenske promene na Antarktiku.

Ovi novi nalazi su zasnovani na meteorološkim zapisima iz dve istraživačke stanice na Južnim Orknijskim ostrvima: istraživačke stanice Signi Britanskog antarktičkog istraživanja i argentinske baze Orkadas.

Kontinuirani meteorološki zapisi od 1947. do 1995. na stanici Signi omogućeni su projektom digitalizacije koji je podržala inicijativa Diversiti in UK Polar Science. Po prvi put, ovi novodostupni istorijski zapisi Signi korišćeni su za otkrivanje dugoročnih temperaturnih trendova i ekstremno toplih događaja u regionu.