Nakon što je odobrio ulazak Švedske u NATO, Stoltenberg čeka korake Mađarske

Nakon što je odobrio ulazak Švedske u NATO, Stoltenberg čeka korake Mađarske

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je glasanje Velike narodne skupštine Turske za ratifikaciju članstva Švedske u Severnoatlantskoj alijansi.

Stoltenberg je naglasio da „sada očekuje da Mađarska što pre završi nacionalnu proceduru ratifikacije“.

„Sve zemlje NATO-a u Viljnusu pristale su da pozovu Švedsku u naš savez, a Švedska je ispunila svoje obaveze. Članstvo Švedske čini NATO jačim, a sve nas bezbednijim“, dodao je on.

Kako je saopšteno, 23. januara uveče, posle višečasovne debate, turski parlament je odobrio ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske Severnoatlantskoj alijansi.

Sada, za konačnu ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske Alijansi, predsednik Redžep Tajip Erdogan mora da stavi svoj potpis ispod odluke parlamenta. Ovo je formalni korak, ali se ne zna kada će se tačno dogoditi.

Ulazak Švedske u NATO do sada, osim Turske, nije odobrila ni Mađarska, koja je obećala da neće biti „poslednja” u ovom procesu.

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u utorak svog švedskog kolegu u Budimpeštu da razgovara o kandidaturi. Međutim, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem je, komentarišući Orbanov poziv, rekao da u ovom trenutku nema razloga za takve razgovore.