Parlament Turske ratifikovao ulazak Švedske u NATO

Parlament Turske ratifikovao ulazak Švedske u NATO

Velika narodna skupština Turske je 23. januara uveče, posle višečasovne rasprave, odobrila ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske Severnoatlantskoj alijansi, prenosi „Evropska istina“.

Među 346 poslanika Turske, 287 je podržalo ulazak Švedske u Alijansu, još 35 je glasalo protiv, a ostali su bili uzdržani.

Odobrenje ulaska Švedske u NATO u turskom parlamentu uokvireno je u tri odluke o kojima se glasalo odvojeno. Tome su prethodili brojni govori poslanika svih šest parlamentarnih frakcija Turske.

Sada, za konačnu ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske Alijansi, predsednik Redžep Tajip Erdogan mora da stavi svoj potpis ispod odluke parlamenta. Ovo je formalni korak, ali se ne zna kada će se tačno dogoditi.

Švedska je više od godinu i po dana čekala da joj sve zemlje članice NATO-a odobre njenu aplikaciju za članstvo.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na kraju poslao protokol o ratifikaciji parlamentu u oktobru 2023. godine, ali je on tu zastao na duže vreme pošto je Ankara zahtevala napredak u obezbeđivanju američkih borbenih aviona F-16.

Ulazak Švedske u NATO do sada, osim Turske, nije odobrila ni Mađarska, koja je obećala da neće biti „poslednja” u ovom procesu.

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u utorak svog švedskog kolegu u Budimpeštu da razgovara o kandidaturi. Međutim, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem je, komentarišući Orbanov poziv, rekao da u ovom trenutku nema razloga za takve razgovore.