Implantacija sopstvenog tkiva jajnika kao metoda odlaganja menopauze

Implantacija sopstvenog tkiva jajnika kao metoda odlaganja menopauze

Po rođenju, jajnici kod devojčica sadrže oko milion sićušnih struktura poznatih kao primordijalni folikuli, a svaki od njih sadrži jednu jajnu ćeliju. Kako devojčice rastu, većina tih folikula umire, dok samo jedan preživljava svaki mesec kako bi ovulirao zrelo jaje. Kada gubitak primordijalnih folikula postane skoro potpun, a ostane samo nekoliko stotina, žene ulaze u menopauzu, fazu u kojoj menstruacija prestaje.

Nedavno istraživanje, koje se oslanja na matematički model razvijen od strane matematičara sa Univerziteta u Juti, sugeriše da bi se početak menopauze mogao odložiti, možda čak neodređeno, putem implantacije sopstvenog tkiva jajnika koje je prethodno sakupljeno od žene. Ova tehnika, poznata kao „krioprezervacija i transplantacija tkiva jajnika“, već se uspešno koristi za vraćanje plodnosti pacijentima obolelim od raka.

Matematički model, koji je razvijen u saradnji sa biolozima jajnika, analizira proces starenja jajnika i pruža uvid u moguće efekte odlaganja menopauze. Tehnika krioprezervacije i transplantacije tkiva jajnika pokazala se efikasnom u vraćanju plodnosti ženama koje su prošle tretmane raka koji bi inače doveli do menopauze i neplodnosti. Ova procedura je do sada bila primenjivana uglavnom kod pacijentkinja sa dijagnozom raka, ali novo istraživanje postavlja pitanje da li se može koristiti i kod zdravih žena kako bi se odložio početak menopauze.

Menopauza donosi sa sobom različite zdravstvene izazove, uključujući povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, gubitka gustine kostiju i drugih problema. Očuvanje funkcije jajnika putem ove procedure može doprineti održavanju zdravlja žena. Pored toga, produžavanje reproduktivnog perioda može imati pozitivan uticaj na opšte dobrostanje žena.

Istraživači su koristili matematički model kako bi razumeli kako jajnici stare i šta izaziva menopauzu. Ova studija ima potencijal da doprinese razvoju preciznih medicinskih pristupa, uključujući personalizovane strategije za odlaganje menopauze, koje se mogu prilagoditi individualnim karakteristikama svake žene.

Ovo interdisciplinarno istraživanje predstavlja korak napred u razumevanju procesa starenja jajnika i otvara nova pitanja o optimizaciji ove procedure. Iako su rezultati obećavajući, potrebno je dalje istraživanje kako bi se bolje razumeli uslovi pod kojima bi ova tehnika mogla biti primenjena kod zdravih žena i koliko bi efikasno mogla odložiti menopauzu.