Konzul Srbije u Izraelu: Trenutno nema govora o prekidu rata

Konzul Srbije u Izraelu: Trenutno nema govora o prekidu rata

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić smatra da trenutno ne možemo da govorimo o prekidu rata. „Što se tiče predsednika Izraela i vojnog vrha, ovaj rat će trajati koliko treba da traje, dok se ne ostvare svi ratni ciljevi“, naglasio je.

Nikolić je istakao da se juče govorilo o eventualnim i dugo očekivanim pomacima o primirju, koje bi omogućilo razmenu kidnapovanih izraelskih talaca i ublažavanju patnje palestinskih civila, a onda se „jutros Izrael probudio zavijen u crno sa najtežim vestima o čak 24 poginula vojnika“.

S druge strane, kako je naveo, prema egipatskim izvorima, Hamas je odbacio izraelski predlog na dvomesečni prekid vatre, i sa svoje strane postavio je protiv uslov koji se zansnivao na eminentnom i neograničnom prekidu ratnog delovanja istovremeno tražeći povlačenje Izraela iz pojasa Gaze, to je naišlo na takvo odbijanje u Izraelu da se čak nisu oko toga referisali.

„Trenutno ne možemo da govorimo o prekidu vatre, svi pogledi su upreti na medijatore iz Egipta i Katara, koji teže da pronađu rešenje koje bi premostilo ova dva uslova“, rekao je konzul u emisiji „Dan uživo“.

Prema njegovim rečima, elita izraelskog društva sve više i sve češće upozorava da su proklamovani izraelski ratni ciljevi sami sa sobom u koliziji – da li je moguće sa jedne strane dotući Hamas, proterati ga, a sa druge strane spasiti i izbaviti zatočene taoce.

Komentarišući izjavu premijera Izraela Benjamina Netanjahua, da se uopšte ne razmišlja o prekidu vatre, Nikolić je naveo da ne postoje naznake u samo ratnom kabinetu da će Izrael da odstupi od proklamovanog cilja, a to je da Hamas ne ostane suveren u pojasu Gaze.

„Ovde uprkos postulatu – da dok topovi grme, ne vodi se politika, nema nijednog zanačajnig političara koji upućuju na nešto sasvim suprotno. Tako da se iza kulisa i te kako vodi poltika i svaki postulat dokle treba da se vodi rat su duboko u percepciji onih poltičkih faktora koji danas donose odluke. Što se tiče samog ratnog kabineta tu nema naznaka da Izrael odstupa od proklamovanog cilja“, objasnio je konzul.

On je ukazao da prema ispitivanju javnog mnjenja samo 15 odsto Izraelaca je stava na Netanjahu treba da ostane premijer posle svršetka ovih ratnih dejstava, pa je u velikoj meri upitno i do samog svršetka.

„Što se toga tiče slika je nikad jasnija i to je bez presedana. Sve masovnije demonstacije u Izraelu su okosnica koja se zove porodica zatočenih talaca i to nas opet varaća na koliziju – da li je moguće istovremeno postići oba ratna cilja, ali što se tiče predsednika i vojnog vrha, ovaj rat će trajati koliko treba da traje, dok se ne ostvare svi ratni ciljevi“, zaključio je Nikolić.