Tramp traži kontrolu nad predizborima u Nju Hempširu protiv Niki Hejli, svog poslednjeg velikog rivala iz republikanske stranke

Tramp traži kontrolu nad predizborima u Nju Hempširu protiv Niki Hejli, svog poslednjeg velikog rivala iz republikanske stranke

Donald Tramp u utorak u Nju Hempširu ima za cilj zapovednu pobedu, obezbeđujući izbor u prve dve republikanske primarne trke zbog kojih bi novembarski revanš sa predsednikom Džoom Bajdenom izgledao verovatnijim nego ikada.

Najveće pitanje je da li će Trampov poslednji veliki rival, bivša ambasadorka UN-a Niki Hejli, uspeti da smanji svoju marginu ili da potpuno iznervira. Hejli je posvetila značajno vreme i finansijska sredstva Nju Hempširu, nadajući se da će se dopasti njegovim glasovitim nezavisnim biračima.

U prvim rezultatima objavljenim rano u utorak, svih šest registrovanih glasača malenog Diksvil Noča glasalo je za Hejli umesto Trampa. Odmaralište je jedini u Nju Hempširu ove godine koji je odlučio da glasa u ponoć.

Tramp je pobedio na izborima republikanaca u Nju Hempširu tokom svog prvog izbora za predsednika 2016. godine, ali su neki od njegovih saveznika izgubili ključne trke tokom srednjih izbora pre dve godine. Hejli se takođe mora boriti sa protivnikom koji ima duboku vezu sa bazom GOP-a i koji se koncentrisao na pobedu države dovoljno odlučno da bi to efektivno okončalo takmičarsku fazu republikanskih predizbora.

Izvještava dopisnica AP-a Dona Varder.

Šta treba znati o primarnim školama u Nju Hempširu

U slučaju uspeha, Tramp bi bio prvi republikanski predsednički kandidat koji je pobedio na otvorenim trkama u Ajovi i Nju Hempširu od kada su obe države počele da vode izborni kalendar 1976. godine – što je jasan znak njegovog kontinuiranog držanja nad najlojalnijim glasačima stranke.

Trampovi saveznici već vrše pritisak na Hejli, bivšu guvernerku Južne Karoline, da napusti trku pre nego što njena matična država bude domaćin prvih predizbornih izbora u Južnoj republici 24. februara. Ti pozivi će se intenzivirati ako on lako osvoji Nju Hempšir nakon svog neuspeha od 30 poena u Iova caucuss. Hejli je završila na trećem mestu u Ajovi, iza guvernera Floride Rona DeSantisa, koji je završio svoju kampanju u nedelju.

Ako bi Hejli odustala nakon glasanja u utorak, to bi efektivno odlučilo da se izbori GOP-a prestanu na drugom mestu, mnogo pre nego što bi ogromna većina republikanskih glasača širom zemlje mogla da glasa. Hejli je u utorak ujutro insistirala da Nju Hempšir neće biti njena poslednja runda.

„Idemo u Južnu Karolinu“, rekla je ona novinarima. „Ovo je uvek bio maraton. To nikada nije bio sprint.“

Ona je napomenula da je opstala duže od ostalih kandidata. „Nisam stigla ovde zbog sreće“, rekla je. „Došao sam ovde jer sam nadmudrio i nadmudrio sve ostale momke. Tako da se kandidujem protiv Donalda Trampa i neću da pričam o čitulji.“

Hejli je vodila kampanju sa popularnim republikanskim guvernerom Nju Hempšira, Krisom Sununuom, Trampovim kritičarem. Ali ona je primetila da su mnogi republikanski moćnici stali iza Trampa, što je okolnost za koju je rekla da je u suprotnosti sa stavom bivšeg predsednika protiv establišmenta.

„Politička elita je ta koja se ujedinjuje oko predsednika Trampa“, insistirala je Hejli. „Politička klasa nas je uvukla u ovu zbrku. Potrebna nam je normalna, stvarna osoba da nas izvuče iz toga.“

Hejli i Tramp su se nadali da će iskoristiti nedavne odlaske visokog profila iz trke. Hejli bi mogla da dobije pomoć od nekih pristalica bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je vodio kampanju oko osude Trampa, ali je okončao svoju kandidaturu neposredno pre poslaničkog sastanka Ajove prošle nedelje. Tramp bi, u međuvremenu, možda mogao da konsoliduje podršku konzervativnih glasača koji su podržavali DeSantisa.

Tramp, koji se u ponedeljak uveče pojavio na skupu u Lakoniji sa jednim od svojih bivših rivala, senatorom iz Južne Karoline Timom Skotom, već je očekivao da bude poslednji republikanski kandidat u trci. Upitan tokom intervjua za Nevsmak u ponedeljak o tome da je Hejli možda napustila svoju kampanju nakon Nju Hempšira, bivši predsednik je rekao da je nikada neće pozvati da to učini, ali je dodao: „Možda će odustati u utorak.

Skot Stebins stariji, koji je prisustvovao Trampovom skupu u bejzbol kapi „Učinimo Ameriku ponovo velikom“, nazvao ga je „najvećim predsednikom kojeg smo imali od Abrahama Linkolna“, dodajući da Tramp „nije učinio ništa osim dobrog za našu naciju“.

Stebins je rekao da misli da četiri krivična slučaja i 91 tačka krivičnog dela sa kojima se Tramp suočava predstavljaju „lov na veštice“ i rekao da će se Tramp „otarasiti svih korumpiranih političara koji su tamo predugo i koji se isplaćuju“.

„On se ne može kupiti“, rekao je Stebins. „On je pravi Amerikanac. Uvek je bio.”

Demokrate su takođe održale predizborne izbore u utorak, ali to nije bilo slično nijednom u poslednje vreme.

Bajden se zalagao za nova pravila Demokratskog nacionalnog komiteta prema kojima primarni proces stranke 2024. počinje 3. februara u Južnoj Karolini, a ne u Ajovi ili Nju Hempširu. On je tvrdio da bi glasači crnaca, najpouzdanije biračko telo stranke i ključni deo njegove pobede u Južnoj Karolini koja je oživela njegovu primarnu kampanju 2020. nakon tri poraza na početku, trebalo da imaju veću i raniju ulogu u određivanju svog kandidata.

Demokrate iz Nju Hempšira, pozivajući se na državne zakone koji nalažu da njihova država održi prve predizbore u državi nakon poslaničkih izbora u Ajovi, prkosili su obnovljenom poretku i nastavili sa svojim predizborima prema rasporedu.

Bajden ovde nije vodio kampanju i njegovo ime neće biti na glasačkom listiću, što znači da demokrate u državi mogu da glasaju za dva malo poznata glavna izazivača predsednika, predstavnika Minesote, Din Filipsa i autorku za samopomoć Marijan Vilijamson. Ipak, mnogi od vodećih demokrata u Nju Hempširu podržali su kampanju upisa za koju očekuju da će Bajden lako pobediti.

Neki birači koji bi inače mogli da podrže demokrate takođe bi mogli da glasaju na konkurentnijim republikanskim predizborima ako budu neprijavljeni.

Karen Pedžet je neprijavljeni glasač koji je video Hejli u ponedeljak. Rekla je da je glasala za Trampa na poslednja dva izbora, ali da nije planirala da to učini ponovo, ali je takođe „zaista iznervirana zbog Džoa Bajdena što je na neki način otpisao Nju Hempšir“.

„Njena izjava je da su svi tamo toliko stari, da su tako ukorenjeni“, rekao je Pedžet o Hejlijevim obećanjima da će uzdrmati Vašington na način na koji je Tramp obećao, ali nikada nije. „Hajde da uvedemo neke nove ljude.“

Umesto da se fokusira na Nju Hempšir, Bajden se pridružio potpredsednici Kamali Haris u severnoj Virdžiniji na skupu u odbranu prava na abortus, koji demokrate vide kao pobednički problem za njih širom zemlje u novembru.

Ipak, postoji rastući osećaj neizbežnosti oko novembra kao odmazde Bajdena protiv Trampa. Obojicu su kritikovali njihovi protivnici koji imaju više godina – Bajden ima 81, Tramp 77 – i svaki je obojicu označio kao nesposobnog za još jedan mandat u Beloj kući.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi revanšu. Anketa AP-NORC Centra za istraživanje javnih odnosa u decembru pokazala je da bi 56% odraslih u SAD bilo veoma ili donekle nezadovoljno Bajdenom kao demokratskim kandidatom — a 58% smatra isto prema Trampu kao izabranom republičkom izboru.

Neki glasači u Nju Hempširu izrazili su sličnu frustraciju.

Jeff Caira, 66, republikanac iz Sanborntona, rekao je da nije bio opredijeljen na predizborima, ali da želi kandidata koji će se pozabaviti „pitanjima, umjesto da se bavi prtljagom koji izgleda imaju druga dva kandidata“.

Rekao je da je „razočaran“ što su, koliko god da su SAD, „dva lidera najbolje što možemo da ponudimo“.

Tramp je dva puta pobedio na republikanskim predizborima u Nju Hempširu, ali je izgubio državu u obe svoje opšte izborne kampanje. Bajden je završio na dalekom petom mestu na predizborima demokrata 2020. pre nego što je osvojio nominaciju. Na izborima u novembru 2020. Bajden je osvojio 52,7 odsto glasova, a Trampovih 45,4 odsto.