Švedska i dalje ne vidi razlog da sa Mađarskom razgovara o pristupanju NATO-u

Švedska i dalje ne vidi razlog da sa Mađarskom razgovara o pristupanju NATO-u

Šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrem, komentarišući poziv mađarskog premijera Viktora Orbana da razgovara o pristupanju zemlje NATO-u, smatra da trenutno nema razloga za takve pregovore.

Šef švedskog ministarstva spoljnih poslova potvrdio je da je Stokholm video poziv premijera te zemlje Ulfa Kristersona u Mađarsku.

„Sada moramo da analiziramo pismo. Postoji veoma široka saradnja između Švedske i Mađarske, tako da ne nedostaje razloga za nastavak razgovora (između njih. – Red.). Tražimo konstruktivan dijalog“, dodao je on.

Bilstrom je takođe istakao da Mađarska – za razliku od Turske – nije postavila nikakve javne uslove za odobrenje ulaska Švedske u Severnoatlantski savez.

„U ovoj situaciji, moramo da razmotrimo šta ovo pismo signalizira&mld; ne vidim razlog da vodimo pregovore u vezi sa ovom situacijom (pristupa NATO-u. – Red.). Međutim, možemo da nastavimo dijalog i razgovaramo o problematičnim pitanjima“, objasnio je švedski ministar. .

Mađarska i Turska su, kao što znate, poslednje dve zemlje koje još uvek nisu ratifikovale protokol o pristupanju Švedske Severnoatlantskoj alijansi u svojim nacionalnim parlamentima i time blokirale njeno sticanje punopravnog članstva.

Orbanov šef kabineta nedavno se požalio da švedska strana „ne traži kontakt sa Mađarskom“, kao da im nije važno da to pitanje reše što pre. Istovremeno, on je uverio da Mađarska ne želi da bude poslednja zemlja koja je odobrila pristupanje Švedske.