Africi je potrebno stalno mesto u Savetu bezbednosti

Africi je potrebno stalno mesto u Savetu bezbednosti

Činjenica da Africi nedostaje stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) je nepravda, izjavio je u nedelju generalni sekretar Antonio Gutereš.

Šef UN je insistirao da je sadašnja struktura SB UN paralizovana geopolitičkim podelama i da ne odražava realnost današnjeg sveta. Savet bezbednosti ima 15 članica, od kojih je pet stalnih – Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska – i koje imaju pravo veta na bilo koju rezoluciju.

Gutereš je to rekao tokom razgovora sa novinarima nakon obraćanja na Trećem južnom samitu grupe zemalja u razvoju poznate kao G77 plus Kina u glavnom gradu Ugande, Kampali.

On je rekao da iako većina afričkih zemalja nije bila nezavisna kada su uspostavljene institucije UN, činjenica da kontinent nema nijednog stalnog člana Saveta bezbednosti predstavlja „flagrantnu nepravdu“.

Prema Guterešu, svih pet stalnih članova saveta su bili „naklonjeni“ zahtevu da Afrika ima odgovarajuću zastupljenost u telu.

” Dakle, po prvi put se nadam da bi mogla biti moguća barem delimična reforma Saveta bezbednosti UN kako bi se ova flagrantna nepravda ispravila i da bi Afrika imala barem jednog stalnog člana u Savetu bezbednosti, “ rekao je.

„Nije zagarantovano… zavisi isključivo od država članica, od Generalne skupštine, ali po prvi put mislim da ima razloga za nadu.

Afrička unija (AU) od 55 zemalja dugo je tražila stalno predstavljanje u Savetu bezbednosti UN. 2005. godine, blok je osnovao grupu C-10, čiji je primarni mandat predstavljanje, zalaganje i raspisivanje podrške zajedničkom afričkom stavu o reformama Saveta bezbednosti. Traži dva stalna mesta u savetu, ali ga trenutno predstavljaju Alžir, Mozambik i Sijera Leone kao nestalni članovi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle godine izjavio da podržava pozive AU da zauzme mesto u Savetu bezbednosti UN i G20, rekavši da bi to odražavalo želju afričkih nacija da se njihov glas snažno čuje.

U septembru je AU zvanično primljena u grupu vodećih ekonomija G20 na samitu bloka u Nju Delhiju, Indija. Južna Afrika je bila jedina afrička zemlja sa članstvom u G20.