Međunarodni nadzor nad ljudskim pravima: Kina suočena s kritikama u UN

Međunarodni nadzor nad ljudskim pravima: Kina suočena s kritikama u UN

Više od 160 zemalja izrazilo je nameru da učestvuje u diskusiji o stanju ljudskih prava u Kini, uključujući pitanja vezana za Hong Kong, Tibet i Sinđijang. Univerzalni periodični pregled, podržan od strane UN, omogućava državama članicama da iznose kritike i preporuke svakih pet godina.

Kina, koja može poslati delegaciju sa 70 minuta vremena za izlaganje, suočiće se s različitim zemljama, kako saveznicima, tako i kritičarima, koji će imati po 45 sekundi za iznošenje svojih stavova.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, apelovao je na Kinu da obustavi vojnu kampanju i pronađe mirno rešenje sa dve države. Kritičari ističu stanje ljudskih prava u pojedinim regionima, dok se očekuje da će grupe za ljudska prava i predstavnici Hong Konga, Tibeta i Ujgura izraziti svoje zabrinutosti.

Očekuje se da će se pitanje zakona o nacionalnoj bezbednosti Hong Konga i situacije u Sinđijangu naći među ključnim tačkama rasprave. Kritičari optužuju Kinu za kršenje ljudskih prava, dok će zapadne vlade možda pozvati na oslobađanje bivšeg hongkonškog izdavača Džimija Laija, koji se suočava s optužbama za kršenje nacionalne bezbednosti.