Naučnici broje pingvine na udaljenom podantarktičkom ostrvu

Naučnici broje pingvine na udaljenom podantarktičkom ostrvu

Istraživači iz British Antarctic Survey (BAS) sproveli su zračna istraživanja udaljenog vulkanskog ostrva Zavodovski na subantarktiku kako bi izbrojali najveću koloniju pingvina na svijetu.

Ostrvo Zavodovski je dom najveće kolonije pingvina na svetu, koja sadrži više od milion pingvina koje se razmnožavaju, kao i jedinstveni kopneni biodiverzitet: mahovine, lišajevi i beskičmenjaci koji preživljavaju hladnoću oko vulkanskih otvora.

Ostrvo je aktivni vulkan, sa strmom obalom izloženom uzburkanom moru; Zavodovski je poslednji put eruptirao 2016. godine, prekrivši do pola ostrva slojem pepela. Zbog logističkih izazova koje predstavlja za terenski rad, bilo je ograničenih istraživanja divljih životinja na i oko Zavodovskog ostrva.

Kao deo šireg projekta, tim od šest naučnika je prešao 1.300 milja od Foklandskih ostrva, ploveći sedam dana preko jednog od najgrubljih okeana na svetu. Stigavši na ostrvo početkom decembra, tim je postavio kamp na tri nedelje kako bi prikupio prve naučne podatke za očuvanje vrsta na ostrvu kojima prete promene životne sredine.

Tim je istraživao ogromne kolonije pingvina i makarona pingvina i biodiverzitet na kopnu koristeći prebrojavanje na zemlji i vazdušna istraživanja sa dronova koji lete na 50 m nadmorske visine. Ove mnogo detaljnije slike korišćene su za proveru tačnosti podataka sa fotografija sa više nadmorske visine. Ako se ove fotografije iz vazduha pokažu kao tačan način praćenja populacije pingvina i kopnenog biodiverziteta, to znači da se mogu koristiti za praćenje kolonija u budućnosti, smanjujući potrebu za rizičnim i skupim ekspedicijama na ostrvo.

Ova istraživanja iz vazduha i sa terena su deo šireg projekta, koji će informisati Vladu Južne Džordžije i planove upravljanja Južnim Sendvič ostrvima za širi Južni Sendvič i okolni okean. Istraživači su takođe označili pingvine satelitskim predajnicima i prate njihovo kretanje kako bi otkrili koliko dobro postojeće morsko zaštićeno područje obuhvata glavna područja pingvina. Takođe su sakupili izmet pingvina ili guano, i sada će ga analizirati koristeći DNK otiske prstiju kako bi otkrili šta jedu.

Norman Ratklif, ekolog iz British Antarctic Survey i vođa projekta, kaže: „Znamo da Zavodovski ostrvo ima jedinstven biodiverzitet i da je globalno važno mesto za pingvine, ali naši naučni podaci su neverovatno ograničeni jer je tako teško mesto za posetu. Ovo projekat je pravi zajednički napor da se stvore osnovni podaci za ostrvo i pouzdane metode za njihovo praćenje u budućnosti, tako da se mogu doneti informisane odluke o tome kako upravljati i zaštititi vrste tamo.“