Izrael predlaže novi sporazum o taocima Hamasu

Izrael predlaže novi sporazum o taocima Hamasu

Izraelska vlada ponudila je Hamasu „pauzu“ u borbama od do 60 dana kako bi svi preostali zarobljenici mogli biti pušteni, izvestio je Aksios u ponedeljak, pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika.

Hamas je zaplenio oko 240 Izraelaca tokom svog napada iz Gaze 7. oktobra. Dok su neki pušteni tokom jednonedeljne „humanitarne pauze“ krajem novembra, Izrael procenjuje da je 130 još uvek u pritvoru u palestinskoj enklavi.

Prema rečima dvojice izraelskih zvaničnika koji su razgovarali sa reporterom Aksiosa Barakom Ravidom, Ratni kabinet je odobrio parametre predloga „pre deset dana“ i poslao ga Hamasu preko Katara i Egipta. Izrael sada čeka odgovor militantne grupe i navodno je „oprezno optimističan“ u vezi sa tim.

Američki izaslanik Bret Mekgurk boravio je u nedelju u Egiptu i trebalo bi da krene u Katar, na razgovore koji imaju za cilj pregovore o oslobađanju zarobljenika koje drži Hamas.

Prema uslovima izraelskog predloga, u prvoj fazi bi Hamas puštao žene, muškarce starije od 60 godina i taoce koji su u kritičnom zdravstvenom stanju, piše Aksios. Druga faza bi uključivala oslobađanje žena vojnika, muškaraca civila mlađih od 60 godina, muškaraca vojnika i na kraju tela ubijenih talaca.

Izrael je spreman da prekine operacije na „do dva meseca“, što je najduže primirje koje je ponudio otkako je premijer Benjamin Netanjahu objavio rat Hamasu. Međutim, vlada nije spremna da okonča rat ili oslobodi svih 6.000 palestinskih zatvorenika, navodi Aksios. Hamas i Izrael bi morali unapred da se dogovore koliko će palestinskih zatvorenika biti oslobođeno za svakog Izraelca u svakoj kategoriji, i posebno pregovarati o njihovim imenima.

Predlog takođe uključuje „preraspoređivanje“ Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) iz delova Gaze i omogućavanje „postepenog povratka“ Palestinaca u grad Gaze. Ako Hamas prihvati sporazum, operacije IDF-a u Gazi će se nastaviti nakon 60 dana, ali će biti „značajno manjeg obima i intenziteta“, rekli su zvaničnici koji su razgovarali za Aksios.

Izrael je procenio gubitke Hamasa na 10.000 ubijenih i 16.000 ranjenih, dok su nedavno objavljene američke procene bile nešto niže. Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je više od 25.000 Palestinaca poginulo u sukobu, od kojih su dve trećine žene i deca. Navodeći visoku stopu prijavljenih civilnih žrtava, Južna Afrika je nedavno podnela tužbu za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde. ID poriče da je neselektivno gađao civile i optužuje Hamas da koristi lokalno stanovništvo kao živi štit.