Rusija isključuje bilo kakav mirovni plan koji podržavaju Kijev i Zapad

Rusija isključuje bilo kakav mirovni plan koji podržavaju Kijev i Zapad

Ruski ministar spoljnih poslova sukobio se sa pristalicama Sjedinjenih Država i Ukrajine na sastanku UN u ponedeljak gde je Moskva odbacila bilo kakav mirovni plan koji podržavaju Kijev i Zapad, a Kina je upozorila da bi dalji globalni haos mogao uticati na usporavanje globalne ekonomije.

Sergej Lavrov, najviši ruski diplomata, tvrdi da su ukrajinske snage „potpuni neuspeh“ na bojnom polju i da nisu „sposobne“ da pobede ili oslabe Rusiju.

On je rekao Savetu bezbednosti UN da je Moskva uvek spremna da pregovara o miru, ali je tvrdio da se mirovni planovi koje su predstavili Ukrajina i njeni zapadni „gospodari“ „koriste samo kao pokriće za nastavak rata i nastavak dobijanja novca od zapadnih poreskih obveznika“.

„Sve ove formule su put u nigde, a što pre Vašington, London, Pariz i Brisel to shvate, to bolje za Ukrajinu i Zapad“, rekao je on, upozoravajući da je njihov „krstaški rat protiv Rusije već stvorio novu, jasnu, reputaciju i egzistencijalni rizici“.

Zamenik američkog ambasadora Robert Vud odbacio je Lavrovljeve tvrdnje kao „samo očiglednu dezinformaciju“ i uzvratio da je ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022. godine ta koja je započela rat, i da je to „jedinačna potraga predsednika Vladimira Putina za uništavanjem Ukrajina i potčinjavanje njenog naroda koje je produžava“.

„Ruski imperijalistički nacrti su očigledni“, a „za Rusiju, sve osim kapitulacije — potpuna kapitulacija Ukrajine je jedino rešenje, a to jednostavno nije prihvatljivo za međunarodnu zajednicu“, rekao je Vud. naglašavajući da bi rat mogao da se završi sutra ako Moskva povuče stotine hiljada vojnika na međunarodno priznatu teritoriju Ukrajine.

Rusija je sazvala sastanak saveta da ponovo oštro kritikuje zapadnu vojnu pomoć Ukrajini. Neposredno pre nego što je to počelo, diplomate iz više od 40 zemalja opkolile su ukrajinskog ambasadora u UN Sergija Kislicu koji je pročitao zajedničku izjavu u kojoj se podvlači „licemerje“ Rusije u kritikovanju zakonitih transfera oružja kako bi pomogla Ukrajini da se odbrani.

Pristalice Ukrajine nazvale su sastanak u ponedeljak još jednim pokušajem Rusije da „odvrati pažnju od svog agresorskog rata“ i osudile su vojnu podršku Moskvi — bespilotne letelice iz Irana i balističke rakete iz Severne Koreje — u suprotnosti sa sankcijama UN, kao i vojnu opremu iz Belorusije.

Savet je čuo mnoge pozive za jačanje mirovnih napora, a rastuća je zabrinutost ruskog saveznika, Kine, zbog sve veće pretnje globalnoj bezbednosti zbog tekućeg rata u Ukrajini, u isto vreme kada su Izrael i Hamas u ratu u Gazi nakon iznenadni napadi militantne grupe u južnom Izraelu 7. oktobra.

„Moramo štedeti napore da zaustavimo prelivanje (ukrajinske) krize u vreme kada se palestinsko-izraelski sukob odugovlači, a neka pitanja žarišta su u opasnosti da se razbuktaju“, rekao je kineski ambasador u UN Džang Jun. „Svet ne može da priušti dalje širenje geopolitičkih sukoba u isto vreme kada globalna ekonomija usporava.

Džang je savetu rekao da se „suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja moraju poštovati“, na čemu je insistirala Ukrajina i što je Rusija prekršila aneksijom četiri ukrajinska regiona. Međutim, kineski ambasador je kritikovao Ukrajinu zbog nastojanja da se pridruži NATO-u i upozorio Kijev, ne navodeći Rusiju, da bi to produbilo bezbednosne brige Moskve.

Džang je pozvao na nastavak direktnih pregovora Rusije i Ukrajine što je pre moguće. On nije pomenuo mirovni plan koji je Kina izdala u februaru 2023. koji je pozivao na prekid vatre, pregovore i ukidanje sankcija Rusiji, ali se fokusirao na ratne poremećaje u svetskoj ekonomiji.

„Negativni uticaji ukrajinske krize i palestinsko-izraelskog sukoba dodali su sneg ledeno hladnoj globalnoj ekonomiji“, rekao je Džang. „Zemlje sa značajnim uticajem trebalo bi da se… uzdrže od politizacije, instrumentalizacije ili oruzja svetske ekonomije, i umesto toga treba da rade zajedno na održavanju globalne prehrambene, energetske i finansijske sigurnosti, kao i stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja industrijskih i lanaca snabdevanja.

Kina je bila treći govornik iz 15-članog saveta, a Lavrov je otišao odmah nakon što je Džang govorio, dajući svoje mesto zameniku. Lavrov nije čuo Vuda, ali je čuo ambasadorku Malte u UN-u Vanesu Frejzer koja je ponovila poziv SAD Rusiji da povuče svoje snage i optužila Moskvu da je prekršila svoju dužnost da održava međunarodni mir i bezbednost, primarnu misiju Saveta bezbednosti.

„Današnji sastanak je još jedan pokušaj da se opravda neopravdano i pokuša da se pruži narativ gde je žrtva agresor, a agresor žrtva“, rekao je Frejzer, osuđujući ubistvo 10.200 ukrajinskih civila, uključujući 575 dece, i ranjavanje više od 19.300 drugih u ruskim napadima od početka rata, prema kancelariji UN za ljudska prava.