Policija na Kipru pojačava bezbednosne mere na fudbalskim utakmicama

Policija na Kipru pojačava bezbednosne mere na fudbalskim utakmicama

Vest: Kako bi suzbila nasilje na fudbalskim utakmicama, policija na Kipru najavila je pojačane bezbednosne provere navijača na ulazima na stadione. Ukoliko bude potrebno, razmatraće se i pozivanje na otkazivanje ili zaustavljanje utakmica ako se ugrozi bezbednost.

Ove mere objavljene su samo tri dana nakon što je fudbalski savez zemlje zabranio prisustvo navijača na svim vrhunskim utakmicama do kraja sezone zbog niza nasilnih incidenata. Portparol policije Hristos Andreu je izjavio da će policija imati ovlašćenja da odredi vreme dolaska navijača kako bi se omogućila oštrija bezbednosna provera.

Dodatno, najavljeno je postavljanje zatvorenih TV kamera na svim stadionima vrhunskih utakmica, uz testove na drogu i alkohol pre utakmica. Predlog zakona takođe predviđa produženje roka do jedne decenije za zabranu ulaska navijačima koji su proglašeni krivim za nasilne prekršaje.

Ove mere su deo šireg paketa usmerenog na borbu protiv organizovanog kriminala. Ministar pravosuđa Marios Hartsiotis ističe da su mere već poznate, ali je fokus na efikasnijem sprovođenju s trenutnim efektom.

Nasilje na fudbalskim utakmicama izazvalo je zabrinutost sindikata igrača zbog ugrožene lične bezbednosti, pri čemu šef sindikata Spiros Neofitides upozorava na mogući odlazak igrača ukoliko se ne preduzmu adekvatne mere. U utorak, kup utakmica između APOEL Nikozije i Nea Salamine prekinuta je zbog incidenata u drugom poluvremenu, kada je petarda pogodila igrača Nea Salamine.