Nakon otpuštanja iz bolnice, šef Pentagona će od kuće učestvovati na „Ramštajnu”

Nakon otpuštanja iz bolnice, šef Pentagona će od kuće učestvovati na „Ramštajnu”

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji će 23. januara predsedavati sastankom Ukrajinske kontakt grupe za odbranu sa predsedavajućim Združenog generalštabova Čarlsom Braunom, učestvovaće od kuće.

Ovo je saopštila portparolka Pentagona Sabrina Sing na brifingu, prenosi „Evropa pravda“.

Prema Singhu, Ostin će biti domaćin sesije Ramštajn iz svoje rezidencije, „gde se oporavlja od nedavnih medicinskih procedura“.

„Ova Kontakt grupa nastavlja da pravi stvarne promene u realnom vremenu, što je svedočanstvo naše kolektivne rešenosti da se suprotstavimo ruskom napadu na demokratiju, suverenitet i međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji nas sve čuva“, dodala je ona.

Predstavnik Pentagona je napomenuo da je uprkos nedostatku sredstava u SAD za dodatnu pomoć Ukrajini, „Ramštajn” važan kao platforma za koordinaciju napora saveznika.

„Ovo će biti još jedna prilika da razgovaramo o određenim prekretnicama koje treba da se ispune i da nastavimo da koordiniramo da – čak i ako sada ne možemo da pružimo bezbednosnu pomoć – naši partneri to i dalje čine“, objasnio je Sing.

Ona je ponovila poziv Kongresu SAD da što pre odobri dodatna sredstva za potrebe Ukrajine.

Poslednji sastanak u formatu Rammstein održan je u novembru 2023. godine, takođe u virtuelnom formatu. Nakon toga, postalo je poznato o stvaranju niza novih koalicija za podršku odbrambenim sposobnostima Ukrajine, posebno za razvoj protivvazdušne odbrane, dronova, pomorskih i vazdušnih snaga.

Pored toga, Estonija je saopštila da je pripremila trogodišnji strateški plan za zapadne zemlje kako bi pomogla Ukrajini da dobije rat za učesnike predstojećeg sastanka u Ramštajnu.